Jako třeba nedávno na severu Čech, kde dívenku předškolního věku pokousal rotvajler. Opakovaně, ale zatím bez výsledku se volá po omezení chovu nebezpečných plemen.

Útok ve Mšeném-lázních na Litoměřicku, po kterém tříletá holčička skončila s vážným poraněním v nemocnici, probíhal velice dramaticky. Dívka byla se svou babičkou na návštěvě u sousedů, kde pobíhali dva rotvajleři.

Mírná represe by zřejmě byla vhodná. Proč ale pes vůbec zaútočí na člověka? Co mu dá impulz k agresi, když před tím byl bezproblémový? „Jednoznačně nestandardní situace,“ říká Václav Sklenář.

„Tedy okamžik, na který není zvyklý a něco ho podráždí. Lidi si myslí, že psi nemají rádi opilce. Ale to není pravda. Jim vadí nekoordinované pohyby, které jsou charakteristické také u dětí. Pes, který není dostatečně socializovaný, situaci špatně vyhodnotí a cítí se ohrožen.“

Pokud se tedy už někdo dostane do svízelné situace a je konfrontován agresivním psem, měl by zachovat klid a nekřičet. Ohánění se a křik pes vyhodnotí jako útok a může být zle.

Pokud se týká dětí, kynologové se snaží obcházet školy a nabízet kurzy pro žáky jak v takové situaci reagovat. Ze strany škol se ale zatím setkávají spíše s nezájmem.