Vánoční hvězda jako symbol svátků

Vánoční hvězda čili pryšec nádherný je symbolem Vánoc právě pro typickou červeno zelenou kombinaci barev a listy připomínající vlasatici, která tradičně provází celé svátky. Rostlina pocházející z Mexika je stejně jako celá řada exotických pokojovek mírně toxická. Mléčná šťáva neboli latex vytékající z poraněné rostliny je mírně jedovatý. V minulosti se spekulovalo o tom, jak moc nebezpečný latex této rostliny je. Na začátku 20.století se totiž rozšířila zpráva o úmrtí dítěte, které bylo v kontaktu s vánoční hvězdou. Dnes by byla taková zpráva označená za fake news. Rostlina je jedovatá jen mírně a neohrozí děti ani mazlíčky, kteří by části rostliny pozřeli.

Proč mazlíčci vůbec konzumují rostliny?

Zdá se to být až s podivem, že zvířata často mírně jedovatou domácí zeleň konzumují. Může to být v rámci hry, ale také zcela úmyslně. Kočky jsou vyloženě známé tím, že si záměrně konzumací travin a jiných zelených částí rostlin způsobují žaludeční problémy, které končí zvracením. Kočky se tímto způsobem zbavují nahromaděných chlupů v jejich útrobách. Kočičí zažívací ústrojí si s chlupy nedokáže jinak poradit, a proto kočky vyhledávají traviny, které jim můžete také pěstovat. V potřebách pro mazlíčky jistě naleznete také kontejnery a sáčky připravené na klíčení šáchoru. Nezaměňujte šáchor za šantu kočičí. Tu kočky také milují, ale ze zcela jiného důvodu.

Co se stane pozře-li mazlíček listy vánoční hvězdy?

Dobrou zprávou je, že vánoční hvězda není nebezpečná, a i když zvířatům působí žaludeční problémy, případně irituje kůži, nejede o vážné zdravotní problémy či dokonce ohrožení jejich života. Mazlíčci, jež rostliny požijí nepotřebují pomoc veterináře ani léčiva. Stejně můžete raději kočkám nabídnout šáchor. Pokud nebudou mít potřebu vyčistit si útroby, nebudou ožírat ani vaši jinou zeleň.

Další zeleň, která může mazlíčkům způsobit problémy

Během Vánoc a celé zimy rádi dekorujeme naše domovy i dalšími jedovatými rostlinami. Amarylek, jmelí i rychlené narcisy nebo pichlavá cesmína mohou zvířatům způsobit zdravotní obtíže, ale nejsou považovány z rostliny ohrožující jejich život. Brambořík má jedovaté hlízy a je ze zmíněných rostlin pravděpodobně nejjedovatější. Je dobré si uvědomit, že na jedovaté látky mohou mít lidé i zvířaty zvýšenou citlivost. Proto nespoléhejte na to, že se zvířeti nemůže nic stát a volte takové dekorace a jejich umístění, které bude pro mazlíčky hůř dostupné.

Vánoční dekorace a mazlíčci

Zavěšené jmelí bude oříšek i pro nenechavou kočku a parapet je většinou pro psy dostatečně vzdálený. Vyzdobte si domov podle vašich představ, ale pamatujte, že některé rostliny by měli raději zůstat mimo dosah zvířat. I když jim nezpůsobí závažné problémy, po nemocných zvířatech netoužíme na Vánoce ani jindy během roku.

Zdroje: https://cs.wikipedia.org, https://www.ruralsprout.com