Psího společníka si rozhodně nemusí odepírat žádná věková kategorie. Ovšem v souvislosti se seniory se vynořují určité obavy, zda budou schopni zajistit psovi nejen dostatek pohybu a pravidelné venčení, ale také jestli je péče o psa nevyčerpá i finančně, nehledě na fyzickou náročnost při chovu některých plemen či aktivních štěňat. Proto je dobré vybírat psa pro seniory s velkou odpovědností. Zvolí-li senior vhodnou rasu psa, dočká se jistě veškeré lásky, kterou od svého čtyřnožce očekává, ale také mnoha dalších nesporných výhod spojených s vlastnictvím psa.

Pes má být pro seniora přínosem a ne trápením

Důležité je zaměřit se na výběr psa jen v případě, že senior sám po psovi touží. Pořídit psa seniorovi, který o to nestojí, není právě dobrý nápad. Starší lidé často trpí mnohými zdravotními obtížemi a neustálé běhání za aktivním mladým štěnětem pro ně nebude to pravé. Upustit by se mělo i od volby obřích a velkých psích plemen. Aby starší člověk svého psa fyzicky zvládl, je vhodnější vybírat již dospělého psa menšího, či středního růstu a hlavně mírné povahy. Navíc je vždy dobré, je-li s pořízením psa pro seniora seznámena i rodina, případně přátelé, kteří by zároveň měli převzít péči o psa v době, kdy senior nebude schopen dát psovi řádnou péči.

Plemena psů vhodná pro seniory

Maltézský psík je doslova závislák na svém páníčkovi. Bohužel někteří maltézáci jsou dosti uštěkaní. Zvládají i delší procházky, a tak jsou ideálními společníky pro aktivní důchodce. Rádi se také mazlí.

Mops je považován za jednoho z nejlepších psích společníků pro starší a pokročilé. Nevyžaduje ani dlouhé procházky, ani nikdy nekončící házení balonku a běhání za ním. Pokud nevadí, že má sklony k chrápání, je to ideál mezi čtyřnožci, který si potrpí na mazlení a tulení.

Pudl se těšil několik desítek let zpátky velké oblibě. Nyní je trochu opomíjeným, nicméně velmi inteligentním plemen, které má pro seniory nesporné výhody ve své komunikativní přátelské povaze. Na svého člověka se dokáže velmi silně nalepit a stát se doslova jeho stínem. Vyžaduje o něco více péče o srst a intenzivnější kontakt se svým člověkem než ostatní plemena. Pudlové jsou také skvělí asistenční psi, takže se po absolvování výcviku hodí i k osobám na vozíčku.

Pekingský palácový psík je velký lenoch, který je zvyklý nechat si česat svou srst na klíně své paničky. Pokud mu dopřejeme dostatek péče o srst a pohodlný gauč, odvděčí se nám svou láskou.

Francouzský buldoček má srst naprosto nenáročnou na úpravu. Je to velmi inteligentní a oddaný pes, který skvěle reaguje na tón hlasu a zcela rozhodující roli v jeho životě hraje přítomnost jeho pána. Toto plemeno je velmi společenské, miluje lidi a k životu nepotřebuje nijak velký prostor, takže se hodí i do městských bytů. Tři krátké procházky denně mu často stačí.

Brabantík je neustále dobře naladěn. Svému pánovi je zcela oddaný. Drží se u něj i venku, a tak jsou procházky s ním velmi pohodové. Toto plemeno zvládají obvykle i nezkušení pejskaři. Brabantíci mají ale i nevýhody, je to hlasitý štěkot, sklon k nadváze a špatně snáší samotu.

Bišonek je typ psa, který bude svého pána následovat kamkoli. Je však třeba počítat u něj s vyššími časovými i finančními náklady na úpravu srsti.

Shi-tzu jsou na tom v oblibě u seniorů podobně jako bišonci. Nepotřebují si příliš hrát, jsou milí a přítulní, ale péče o jejich srst zabere o něco více času. Jsou ideálními společníky pro ty majitele, kteří už mají se psy a jejich výcvikem alespoň minimální zkušenosti.

Čínský chocholatý pes je ideálním psem pro alergiky. Patří mezi přizpůsobivé a mazlivé psy. Působí jako hřejivá dečka, chováte-li jej na klíně, neboť má pocitově vyšší teplotu těla. Vzhledem ke svému klidu bývá využíván i jako canisterapeutický pes.

Jezevčík potřebuje sice přísnější výchovu, ale zažijeme s ním hodně zábavy. Bude nás těšit svými kousky a nebude s ním nuda. Krátkosrstí a drsnosrstí jezevčíci nevyžadují ani příliš mnoho péče o srst.

Jorkširský teriér není ideální pro každého seniora, neboť je to poměrně akční pes. Někteří psi toho plemene často štěkají, jiní jsou umínění a svéhlaví a další zase ztrácejí nervy. Abyste s nimi byli v pohodě, je důležité dobře vybírat psa podle vlastností. Velkou výhodou jorkširských teriérů je jejich malý vzrůst a s ním související možnost vzít je prakticky kdykoli do náruče, do tašky a dostat se s nimi prakticky kamkoli.

Další malá plemena vhodná pro seniory

Tibetský španěl, italský chrtík, japonský čin, boloňský psík, bruselský grifonek, bostonský teriér, čivava, havanský psík, pražský krysařík, kavalír King Charles španěl, King Charles španěl, malý kontinentální španěl, trpasličí pinč a například skotský teriér nebo west highland white teriér. Každý z těchto psů dokáže jistě dát nejen osamělým seniorům další důvod, proč si život užívat co nejdéle.

Vybírali jsme pouze z menších plemen. Je pochopitelné, že mladší senioři, a ti, kteří jsou v dobré kondici, svůj výběr mohou zaměřit třeba i na větší plemena jako jsou labradoři a zlatí retrívři, kteří díky své povaze představují dobrou volbu. Jsou to inteligentní, přátelští a vyrovnaní psi, kteří se dají snadno vychovávat. Vhodní jsou ale jen pro ty osoby, které mají dostatečnou sílu a zároveň umí svého psa vychovat tak, aby je na procházce netahal za vodítko, nebo s nimi neškubal.

Je pochopitelné, že ideální psi pro seniory, kteří budou splňovat všechny potřebné parametry, lze nalézt také za branami útulků, kde se často ocitá celá řada pejsků, kteří byli skvěle vychováni, ale o své majitele přišli.