Želvy nádherné lze chovat v prostorných akvateráriích. Čím více pohybu jim dopřejeme, tím budou spokojenější. A protože se jedná o želvy vodní, tím pohybem je plavání – pod vodní hladinou jsou rychlé a hbité, však také mají mezi prsty plovací blány. Souš však potřebují také – aby se mohly slunit a odpočívat. Málokteré terárium je stejně prostorné, jako zahradní jezírko. Želvy navíc potřebují UV paprsky pro zdravý vývoj krunýře. V jezírku proto budou jako v ozdravných lázních, s dostatkem pohybu a pravým sluníčkem místo lampy. Pobyt v něm jim můžeme dopřát během celého léta.

Jak želví jezírko zabezpečit?

Želví zahradní lázně však mají jeden háček. Původně severoamerický plaz dovede přežít i v naší přírodě, kde je jakožto nepůvodní druh pro tuzemské živočichy hrozbou. Zvláště pokud se v okolí naší zahrady nachází další vodní plocha, je třeba jezírko zabezpečit. Želvám musíme kolem jezírka vymezit výběh a zabránit jim v jeho přelezení i podhrabání. Zapuštěné zábrany by měly délku želvy přesahovat třikrát. Nadzemní ohrádku lze vytvořit například z málo nápadného zeleného pletiva, nebo jakýkoliv ji zakrýt pomocí rostlin. Vodní želvy nešplhají tak dobře, jako suchozemské, i tak by měla ohrádka přesahovat jejich délku dvakrát. Pokud se v okruhu několika kilometrů příhodná vodní plocha nenachází, želvy jezírko neopustí. zůstanou doma i bez oplocení.

Lázně se vším všudy

Želvy ocení chladné hloubky i vyhřáté mělčiny. Naprosto nezbytná je i snadno přístupná opalovací plážička čili kus souše, na který se pohodlně vejdou všechny želvy, pokud jich chováme více. Může být z plochých kamenů, jemného kačírku, mulčovací borky. Ještě lépe poslouží i ostrůvek v jezírku, jako je plochý kámen, na kterém se želvy cítí bezpečně.

V jezírku obývaném želvami nelze chovat rybky, leda jako atrakci pro želvy, aby mohly lovit. Masožravost želv nádherných je však i výhodou, protože nechávají na pokoji vodní a bahenní rostliny.