Zdroj. www.dogzone.com, cs.vistadeishelties.com, www.idnes.cz

Mnohá plemena psů již vymřela. Jedním z nich je Moskevský vodní pes, který nese i různé jiné přezdívky. Vznikl křížením kavkazských a východoevropských ovčáků s novofundlandským psem, ale genetika si prosadila v tomto případě své. To mělo za následek jeho vyhynutí.

Moskevský vodní pes

Byl nepovedeným šlechtitelským experimentem. Byl příliš dominantní a agresivní na to, aby dokázal zachraňovat topící se námořníky. Námořnictvo proto ukončilo jeho šlechtění, neboť se místo psího vodního záchranáře vyšlechtilo nezvladatelné plemeno.

Beskydský bundáš

Plemeno ovčáckých, tedy salašnických psů vyhynulo teprve nedávno, a to v sedmdesátých letech minulého století. Využívalo se na salaších, kde pomáhalo s pasením ovcí. Jeho jméno vzniklo z označení husté podsady, které se říkalo bunda. Tito psi museli být dobře vybaveni do tuhých beskydských zim, které trávili v nehostinném prostředí.

Afghánský buldok

Velké, fyzicky zdatné plemeno psů původem z Afghánistánu už byste dnes také marně hledali mezi živými.

Talbot

Staroanglické plemeno psů patřících ke špičkovým stopařům. Člověku byla pravděpodobně na závadu jeho malá rychlost. Byl využíván pro svůj skvělý čich jako lovecký pes. Život psů tohoto plemene vyhasl již někdy v průběhu 16. století.

Kuri

Psi charakterističtí svým spíše hrůzostrašným vzezřením, ale i špatnou povahou neměli velkou oblibu. Chováni byli kvůli masu a kůži. Vyhynuli okolo roku 1860.

Cordobský bojový pes

Mnohá plemena byla využívána k boji, a tak tomu bylo i s córdobskými bojovými psy. Ti vznikli křížením boxerů, anglických buldoků a mastifů. Plemeno vyhynulo ve 20. století. Jeho částečným pokračovatelem se stalo plemeno Dogo Argentino čili argentinská doga.

Blue Paul teriér

Byl charakteristický svými skvělými fyzickými parametry. To je předurčovalo k hojnému využívání ke psím zápasům. Modravý nádech srsti mu pak dal jméno. Plemeno se vyskytovalo hlavně ve Skotsku. Vyhynulo na přelomu 18. a 19. století.

Anglický vodní Španěl

Psi tohoto plemene žili zároveň s irskými vodními Španěly. Anglickému vodnímu španěloví však nebyl určen jasný standard a chov tak byl nekontrolovatelný a více či méně chaotický. Chovatelé neměli příliš vůli toto plemeno zachovat, a tak se stále víc a víc uplatňoval irský Španěl, jehož chov naopak vzkvétal.

Alpský mastif

Tito psi byli předchůdci svatobernardského psa. K tomuto plemeni se v průběhu 19. století začali přimíchávat psi dalších plemen a čistokrevná linie tak byla narušena. Postupně to vedlo k zániku alpských mastifů.

Indiánský pes Hade

Povahově prý byli tito psi velmi hraví až přátelští. Svou náklonnost lidem projevovali tak, že se třeli o jejich záda. Milovali volnost a nebyli zrovna učenliví. Držení v zajetí nebylo pro toto plemeno vhodné.

Otázkou je, která další plemena se v budoucnu ocitnou na seznamu vyhynulých psů, a to s největší pravděpodobností právě proto, že je člověk přešlechtil, a tím omezil výrazně jejich životaschopnost.