Ať už kočky zavítají na vaši zahradu z jakéhokoli důvodu, jen málokterý zahrádkář je tam rád uvidí. Hrabou kde nemají, ničí rostliny a procházejí se po vypěstovaných plodinách. Navíc co chvíli za sebou zanechají nějakou tu stopu v podobě trusu. Odhánět je násilím nebo házením kamenů je nepřípustné, vyzkoušejte raději některou ze sofistikovaných metod.

Odraďte je vůní citrusů

Stejně jako psi, ani kočky nemají rády vůni citrusových plodů. Taková vůně na ně působí odpudivě. Nesnášejí ani vůni octa, takže toho můžete v zahradě plně využít. Díky kůře z citronů a pomerančů nebo rozlitému octu můžete kočky udržet v uctivé vzdálenosti od vašich opečovávaných záhonků.

Lesklý povrch alobalu jim vadí

Alobal je materiál, který kočky nesnášejí. Jednak se jim nelíbí jeho lesklý povrch a ani zvuk, který alobal vydá při došlapu. Proto vám může pomoci zakomponovat do záhonu větší kus alobalu, nebo na tyčky do záhonu zavěsit střapce nastříhané z alobalu.

Nenechávejte v zahradě nic k snědku

Důležité je odstranit ze zahrady jakékoli zbytky potravy, právě ty mohou lákat kočky ke vstupu na vaši zahradu. Pokud totiž kočky na vaší zahradě najdou tu a tam něco k snědku, budou si to dobře pamatovat a rády se na vaši zahradu budou vracet.

Elektronické a solární plašiče

Bezpečný způsob jak plašit kočky, ale i jiné živočichy a dostat je z vaší zahrady, jsou ultrazvukové plašiče. Vysílají zvuky na nízkých ultrazvukových kmitočtech, což vyhání zvěř ze zahrady. Zvuky jsou silně rušivé pro živočichy, ale pro člověka zcela neškodné. Většina plašičů na kočky má solární baterii, takže se plašiče dobíjejí prakticky samy.

Vysaďte aromatické rostliny

Na okraje záhonů vysaďte rostliny, které kočky nelákají, ale naopak odpuzují. K takovým rostlinám řadíme routu vonnou, levanduli lékařskou, citronovou trávu nebo eukalyptus. Routu vonnou po odkvětu dobře usušte a v následující sezoně ji rozprašujte po zahradě sušenou. Je tak aromatická, že dobře působí i v suchém stavu.

Zapojte do akce závlahový systém

Všeobecně je dobře známé, že kočky nemají v oblibě vodu. Můžete tedy využít závlahový systém, který máte na zahradě k tomu, že pohybové čidlo nastavíte tak, že jejich pohyb spustí kropení. To se kočkám zamlouvat nebude a do vaší zahrady si odvyknou chodit.