Kočkovité šelmy jsou původně pouze masožraví živočichové. Vlivem domestikace kočka domácí v menší míře přijímá i jinou potravu než maso. Masožravcem však zůstala. Její přirozená potrava obsahuje všechny části těl ulovených zvířat – svalovinu, vnitřnosti, jejich obsah, chrupavky, šlachy i měkké kosti. Tím je tedy zaručeno, že dostává všechny důležité složky potravy v přirozeném poměru. Kočky chované doma jsou v tomto ohledu odkázány na nás a pouze my jim můžeme zabezpečit vyváženou potravu.

Kvalitní bílkoviny jsou základem jídelníčku

Maso má tvořit minimálně dvě třetiny krmné dávky a lze je podávat syrové nebo tepelně upravené.

Bílkoviny (proteiny) se vyskytují v celé živé přírodě, ve všech rostlinných i živočišných buňkách. Bez proteinů není život. Jejich stavebním kamenem jsou aminokyseliny, téměř polovina z jejich počtu je pro kočku životně důležitá. Jednou z nejdůležitějších je taurin: napomáhá vývoji mozkové tkáně, ovlivňuje funkci srdečního svalu, je nezbytný při trávení tuků. Jeho nedostatek ovlivňuje kvalitu vidění.

Bílkoviny mají tvořit nejméně 40 % krmné dávky dospělé kočky.

Hlavním zdrojem bílkovin jsou různé druhy masa, zejména hovězí, telecí, drůbeží, králičí a rybí. Můžeme podávat i libové maso skopové nebo zvěřinu.

Tuky, sacharidy, vitamíny

Další velmi důležitou složku tvoří tuky. Jsou nejbohatším zdrojem energie a také důležitým zdrojem esenciálních mastných kyselin nezbytných pro vstřebávání některých vitaminů. Nadbytek tuku však kočce škodí. Jeho podíl v krmné dávce nemá přesáhnout 25 %.

Kočky domácí v důsledku soužití s člověkem konzumují i sacharidy, které jsou obsaženy v mouce, řepném cukru, ovesných vločkách, bramborovém škrobu a rýži. Aby je však mohly využít, musí být tyto potraviny tepelně zpracované.

Pro správný vývoj kočičího organismu jsou nepostradatelné i minerální látky, stopové prvky a vitaminy, neboť regulují životní funkce a látkovou výměnu. Pro ilustraci uvedeme funkce několika minerálů a stopových prvků z mnoha:

  • vápník je nezbytný pro vývoj kostí a zubů
  • železo ovlivňuje vznik červených krvinek
  • draslík je důležitý pro srdeční činnost
  • hořčík patří k významným prvkům pro tvorbu enzymů

Konzervy a suchá krmiva

Krmit kočku pouze čerstvou a po všech stránkách vyváženou potravou, je nadlidský výkon. Možná je to i zbytečné. Vždyť již existuje suchá i konzervovaná potrava. Renomovaní výrobci u svého zboží garantují, že „taková dieta je po všech stránkách kompletní a vyvážená“.

  • Konzervovaná krmiva se vyrábějí z různých druhů masa, želatinová pojidla obsahují minerální látky, stopové prvky i vitaminy, stálost zajišťují konzervační prostředky. Je samozřejmé, že i taková strava se musí podávat temperovaná.
  • Suchou potravu tvoří suchary, které obsahují kvalitní maso, kvasnice, tuky, obiloviny, vitaminy a přírodní barviva. Při tomto krmení je nutné dbát na dostatečný přísun vody.

Praxe potvrzuje, že průmyslově vyráběná krmiva sestavená podle speciálních receptur kočkám většinou plně vyhovují, neboť jim zajišťují optimální výživu. Navíc jejich majitelům šetří čas.

Doplňkové vitamíny

Nemůžeme-li kočce zajistit v čerstvé stravě nebo v méně kvalitní průmyslové potravě přirozený přísun všech potřebných minerálů a vitaminů, můžeme je podávat ve formě různých vitaminových směsí, tablet či vloček. Než začneme kočce cokoli nového a nevyzkoušeného podávat, prostudujeme si návod na obalu a poradíme se o tom se zkušeným chovatelem nebo s veterinárním lékařem. Vitaminózní přípravky mohou být prospěšné nejen kočkám, ale také malým a rychle rostoucím koťatům. Řídíme se však lidovou moudrostí – všeho s mírou.

Devatero rad pro správné krmení koček

  1. Misky na potravu i vodu udržujeme v čistotě.
  2. Při krmení a zvláště po něm necháme kočku v klidu.
  3. Kočky krmíme jen vyváženou čerstvou potravou nebo potravou od renomovaného výrobce.
  4. Nekrmíme je zbytky ani potravou určenou psům.
  5. Podáváme jen potravu, která má pokojovou teplotu.
  6. Dbáme, aby kočka měla stále k dispozici čerstvou vodu.
  7. Sledujeme tělesnou hmotnost kočky, nepřekrmujeme ji.
  8. Kravské mléko není potrava (může způsobit úporné střevní potíže).
  9. Jestliže kočka odmítá obvyklé krmení déle než 24 hodin, navštívíme veterináře.