Mnoho lidí v současné době přechází na vegetariánskou, či dokonce veganskou stravu. Nejčastěji to dělají z etických důvodů, kdy nechtějí zvyšovat dopady živočišné výroby na životní prostředí, případně nechtějí podporovat chov zvířat v často zcela odlidštěných podmínkách a jejich zabíjení. Méně často to jsou zdravotní důvody, kdy dotyční mají skutečně například alergii na živočišné bílkoviny, nebo prostě věří, že bezmasá strava je pro ně zdravější. Ale je na každém, pro jaký způsob stravování se rozhodne.

Co se ovšem stane, když se chovatelé psů, většinou sami vegetariáni či vegani, snaží na takovýto způsob stravy převést i svého mazlíčka? Tento jev není už ani u nás zcela ojedinělý a vzbuzuje velkou pozornost. Názorové střety na toto téma bývají často opravdu ostré a každá ze stran si trvá na své pravdě. Odborníci jsou ovšem převážně skeptičtí a představa psa vegetariána, nebo dokonce vegana v nich velkou radost nebudí.

Pes je od přírody masožravec, a přestože se dlouhou domestikací přibližuje spíš k všežravci, rozhodně není uzpůsoben k tomu, konzumovat jen rostlinnou stravu. Má totiž v porovnání s člověkem velmi krátký trávicí trakt, takže bílkoviny z rostlinné stravy pro něj nejsou dobře stravitelné a zatěžují jeho trávení. Rovněž jeho chrup je uzpůsoben ke konzumaci masa. Veganství založené na čistě rostlinné stravě bez jakýchkoliv živočišných produktů tedy pro psa není tím pravým, protože sestavit v takovém případě vyvážený jídelníček, který by psovi poskytl veškeré živiny, je velmi obtížné, a to i pro odborníky. Laik bez odborné pomoci by se do toho neměl vůbec pouštět.

U vegetariánské stravy se sice dá maso do jisté míry kompenzovat jinými živočišnými produkty, jako například tvarohem či vejci, ale stejně je v mnoha směrech pro psa prakticky nenahraditelné- Je například zdrojem mastných kyselin, které jsou pro jeho zdraví nezbytné. V případě psů není ani možné nahrazovat maso sójou, protože je jednak častý alergen, ale také brání trávení bílkovin, zhoršuje vstřebávání minerálů a kvůli obsahu fytoestrogenů může psům způsobit poruchy štítné žlázy. I v případě, že má pes nějaké zdravotní problémy, například zažívací, ledvinové či jaterní nebo alergii na určitý druh masa, nemusí se to automaticky řešit přechodem na bezmasou potravu, často stačí přejít na jiný, lépe stravitelný druh masa. U zdravotních potíží je ale nutná konzultace s veterinářem, který doporučí speciální dietu.

Může být matoucí, že pes i vegetariánskou či veganskou stravu konzumuje s chutí. Je možné, že mu skutečně chutná, druhá otázka ale je, zda mu svědčí, a to hlavně z dlouhodobého hlediska. Zdravotní problémy se totiž mohou projevit až po několika letech, kdy je již organismus psa zásadně poškozen. Je proto lepší neposuzovat psa podle sebe a nevztahovat na něj filozofie, které sami vyznáváme. Koneckonců, pokud nám jde o zvířecí dobro a přirozenost, tak alespoň částečně masitá strava k psům prostě patří.

Zdroj: www.hillspet.cz, yoggies.cz, www.novinky.cz