obrázek z archivu ireceptar.cz

Zapojte se do sledování chocholouše s Českou společností ornitologickou

Chocholouš obecný, nenápadný pták s nápadnou chocholkou na hlavě, je na pokraji vyhubení. Pokud jej spatříte a o své pozorování se podělíte, přispějete k jeho záchraně.

Chocholouš obecný (Galerida cristata) se stal v posledních letech jedním z nejsmutnějších symbolů úbytku našich dříve běžných druhů ptáků. Přibližně do poloviny šedesátých let minulého století se jednalo o hojného stálého opeřence. Později byl zaznamenán dramatický úbytek chocholoušů na většině našeho území.

Naděje na pokraji propasti

Chocholouši nejprve vymizeli z venkovského prostředí, poté postupně opustili i okraje měst. Dnes se chocholouš v České republice nachází na pokraji vyhynutí. Poslední ptáci se dnes dají zahlédnout většinou na parkovištích velkých nákupních center a průmyslových zón.

Chocholouš obecný (Galerida cristata) Chocholouš obecný (Galerida cristata) Autor: Archiv ireceptar.cz


Jistý záblesk naděje pro existenci druhu mohou snad představovat množící se pozorování chocholoušů z okolí kravínů a polních cest v okolí celoročně přítomných hnojišť. Toto prostředí mohli ptáci opětovně osídlit teprve nedávno, nelze ale vyloučit, že zde byli pouze přehlíženi.

Spařili chocholouše nyní nebo v minulosti?

Z důvodu nedostaku informací o dnešním výskytu chocholoušů je potřebné věnovat současnému rozšíření druhu na našem území zvýšenou pozornost. Případná pozorování těchto ptáků můžete hlásit na e-mail chocholousi@seznam.cz, nebo na telefonní číslo 605 522 692. Velmi cenné jsou i údaje o historickém rozšíření a přibližné době vymizení ptáků z konkrétních lokalit.

Chocholouš obecný (Galerida cristata) Chocholouš obecný (Galerida cristata) Autor: Archiv ireceptar.cz


Jak chocholouše poznáme?

Naštěstí se jedná o poměrně lehce identifikovatelného ptáka. Chocholouš má rozměry většího vrabce, jeho peří je světlehnědě zbarvené. Od blízce příbuzného skřivana polního (Alauda arvensis) ho lehce odlišíme podle přítomnosti výrazné chocholky, která mu dala jméno. Nejčastěji pobíhá po zemi, kde sbírá potravu, na stromy téměř nesedá. Mapování výskytu není časově omezeno. Všem respondentům Česká společnost ornitologická předem děkuje za spolupráci.

Akční letáky