Celosvětová aktivita šířící se ze Švédska pod názvem Gulahund – Yellow dog si vzala za cíl podpořit citlivé psy a postarat se o jejich bezpečí a právo na soukromý prostor. Proto, až uvidíte na vycházce psa s tímto symbolem, dejte mu prostor a postarejte se o to, aby tak učinil i váš pes. Respektujte žluté označení jako výzvu k tomu, že byste se neměli přibližovat.

Kde a jak se žlutá stužka nosí

Unikátní projekt vzniklý v roce 2012 má za úkol maximálně chránit psy, kteří mají nějaký problém, a proto bychom je měli na znamení svého respektu a ohleduplnosti spíše ignorovat, a tak je chránit před možným stresem. Díky tomu budou i jejich procházky klidné. Psa, který to potřebuje, jednoduše označíme žlutou vestičkou, stužkou, mašlí, motýlkem anebo šátkem.

Co znamená žlutá stužka u psa

Je jedno, zda mu žluté označení připneme na vodítko, obojek, nebo uvážeme okolo krku. Důležité je takto označeného psa nerušit, nestresovat a nekontaktovat. Svou ohleduplností ukážeme, že máme pro chování takto označeného pejska pochopení. Vždyť i náš pes by se v takové situaci mohl ocitnout!

Jaký pes může žlutou stužku nosit

Žlutou stužku či jiné označení žlutou barvou mohou nosit psi, kteří mají potíže buď psychického, nebo fyzického rázu. Psi, kteří nejsou dostatečně socializovaní, psi staří, hluší, slepí, psi nemocní, březí feny nebo feny, které nedávno porodily, psi po prodělané operaci, nekontaktní psi, hárající feny, psi pocházející ze špatných podmínek, ale i psi, kteří prodělávají momentálně výcvik a neměli by být ničím a nikým rušeni, ti všichni mohou nosit žluté označení.

Jak se chovat

Žlutě označený pes potřebuje prostor, to znamená, že byste ho neměli kontaktovat, sahat na něj a ani na něj nemluvit. Neměli byste k němu přistupovat ani vy ani váš pes, nebo vaše dítě. Není vhodné jej ani upřeně sledovat. Budeme-li to respektovat, přispějeme k tomu, že i tento pes se bude cítit na procházce se svým pánem klidněji a lépe.

Zdroj: gulahund.se, www.blesk.cz