Na 4 porce potřebujeme
- 100 g rokety
- 50 g rukoly (na jaře použijte pampeliškové listy)
- 1/2 salátu batavia
- 1 šalotku
- 2 lžíce malinového octa
- 4 lžíce slunečnicového oleje
- 2 až 4 lžičky zavařených brusinek (v létě přidáme i čerstvé)
- sůl, čerstvě mletý černý pepř
- 1 hermelín nebo camembert
- 1 vejce
- 100 g strouhanky
Jak na to
- Saláty očistíme, omyjeme a necháme okapat. Roketu a rukolu (pampelišku) nakrájíme na pěticentimetrové kousky, salát batavia natrháme na větší kusy a vše rozložíme na talíře a upravíme.
- V misce důkladně metlou rozšleháme malinový ocet, 2 lžíce oleje, zavařené brusinky, nakrájenou šalotku, sůl a pepř. Zálivku rozdělíme na porce salátu.
- Zbylé 2 lžíce oleje rozpálíme v pánvi s ochrannou vrstvou a osmažíme na ní čtvrtky sýra obalené v trojobalu (pokud je vrstva obalu příliš tenká, namočíme sýr ještě jednou ve vajíčku i ve strouhance.
Tip: Místo ve strouhance obalíme hermelín v jemně nasekaných lískových oříšcích. Dáme pozor, aby se řezné plochy sýra řádně obalily, aby při smažení nevytékal.
- Ze sýra osmaženého dozlatohněda necháme na papírových ubrouscích odsát tuk. Na každou porci salátu položíme čtvrtku sýra (případně i čerstvé brusinky) a okamžitě podáváme.