Semínka a ořechy: Bojovníci nejen proti nachlazení
22. 9. 2017

Semínka a ořechy: Bojovníci nejen proti nachlazení

Neustále posmrkáváte, občas vás zabolí v krku, jste unavení a lámou se vám vlasy i nehty – zkrátka se celkově potácíte na hraně nachlazení? Zázvorový čaj nebo citrony jsou dobrý způsob akutní pomoci. Důležitější ale je, abychom výše vyjmenovaným projevům dokázali úspěšně předcházet.

Pestrá strava – předpoklad železné imunity – není jenom o dostatku zeleniny a ovoce, ale také o ořeších a semínkách. Poměrně známá je rovnice: ořechy a semínka rovná se zdravé tuky, bílkoviny, minerály i vitaminy. Rozšířený argument proti ořechům se opírá o fakt, že v sobě mají příliš velké množství tuků. Toho se však není třeba obávat, drtivá většina těchto tuků je tvořena prospěšnými nenasycenými mastnými kyselinami. Jsou to zejména kyselina linolová a linolenová, které působí blahodárně na nervovou soustavu, játra, stav sliznic nebo pokožky. Co by mělo potěšit zejména zastánce vegetariánské stravy, v ořeších se skrývá zdroj plnohodnotných bílkovin

Nezanedbatelný je i vysoký podíl zinku, který je klíčový pro silnou imunitu, zdravé vlasy, pokožku, nehty, ale má i příznivý vliv na sexuální potenci a na prostatické problémy. Pokud máte před důležitou zkouškou, prezentací nebo se zkrátka potřebujete soustředit, i tehdy sáhněte po ořeších a semínkách – najdete v nich velký podíl vitaminu B a minerálů jako hořčík, vápník a fosfor – neocenitelné pomocníky správného fungování mozku. Hořčík podporuje tvorbu bílých krvinek, které likvidují viry a bakterie. Nadto pomáhají při léčbě chudokrevnosti a podporují vylučování toxinů játry. Pistácie plodí řečík pistáciový původem z Blízkého východuJaké ale vybrat z velké nabídky? V našem českém prostředí jsou nejdostupnější ořechy vlašské, které snižují riziko cévních chorob, pomáhají udržovat správnou hladinu cholesterolu, odstraňují únavu a – samozřejmě – posilují imunitu. Oblíbené arašídy jsou skvělé na doplnění vitaminu B a bílkovin. Mandle nejčastěji konzumované přes svátky jsou výbornou zásobárnou vitaminu E, ale i hořčíku a zinku – ty a navíc železo nabízí i zahnuté kešu s jejich specifickou chutí. Lískové oříšky mají zdaleka nejvyšší obsah vápníku a vitaminu E. Rozšířené pistácie se mohou pochlubit nejnižším množstvím kalorií, a naopak je v nich bohatě zastoupen vitamin B6 a draslík. V Česku jsou jednoznačně nejpoužívanější vlašské ořechy. Kladně na náš organismus působí i semínka – dýňovými se dá přemoci depresivní naladění, lněná mají protizánětlivé účinky (pozor, namelte vždy jen množství, které se chystáte sníst, jinak ztrácejí své výživové hodnoty), sezamová jsou bohatým zdrojem vápníku, bílkovin a vitaminu B1. Populární chia semínka jsou vynikajícím zdrojem vlákniny a bílkovin. U nás nejdostupnější slunečnicová semínka se mohou pochlubit významným množstvím vitaminu E a B, fytosteroly v nich obsažené posilují imunitu. Semínka jsou podceňovaným zdrojem zdraví.Paleta využití ořechů a semen v kuchyni začíná u nejjednoduššího – dát si každý den hrst do jogurtu, kaše, na rýži nebo na těstoviny, do salátu nebo je zapéct do pečiva nebo jiných jídel. Držet bychom se měli rozumného množství, které se pohybuje mezi 100 až 200 gramy ořechů za týden. Důležité je také dbát na příjem převážně nesolených variant, podíl přijaté soli s oříšky může zlikvidovat naše snahy o zlepšení imunity v podstatě okamžitě. Pokud vás ale „zobání“ ořechů a semínek omrzelo, vyzkoušejte následující recepty na másla, která jsou úžasnou alternativou klasického másla – na pečivo, do jogurtů, dezertů, nebo do exotických jídel. 

Domácí arašídové nebo mandlové máslo

Arašídové máslo je výborné jen tak na toustu. Na 500 ml:

  • cca 500 g neochucených suchých arašídů nebo mandlí (můžou být i neloupané)
  • 1 polévková lžíce medu
  • 1 polévková lžíce oleje z vlašských oříšků
  • 1 čajová lžička soli

 Do výkonného mixéru se zahnutými noži nasypeme ořechy, přidáme všechny ingredience a začneme mixovat. Nejprve na nižší stupeň, postupně stíráme větší kusy ze stěn mixéru a zvyšujeme výkon. Než dostaneme konzistenci husté hladké pasty, zabere nám to zhruba 20 minut. 

Lískooříškové máslo se skořicí

Lískooříškové máslo chutná skvěle díky přidané skořici.

Na 500 ml:

  • 500 g neochucených suchých lískových oříšků
  • 1 polévková lžíce mleté skořice
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje
  • ½ lžičky soli 

Do mixéru se zahnutými noži přidáme všechny suroviny, zapneme na nejnižší stupeň a mixujeme. Během toho stíráme větší kusy ze stěn mixéru a zvyšujeme výkon, než nám vznikne hladká tekutá pasta. 

Sezamová pasta neboli tahini

Pokud jste milovníci blízkovýchodní kuchyně a zejména hummusu, stane se pro vás tato pasta nepostradatelnou. Sezamovou pastu využijete do hummusu, ale i do baklavy.

Na 150 ml:

  • 100 g sezamových semínek
  • 30 ml panenského olivového oleje
  • špetku soli

 Budeme potřebovat širokou pánev se silným dnem, na které krátce opražíme do lehce zlatavé barvy semínka. Během restování je pomocí vařečky obrátíme. Opražený sezam vsypeme do mixéru se zahnutými noži, nebo do nádoby tyčového mixéru a mixujeme na nejnižší výkon minutu až dvě. Pak přidáme sůl a postupně přiléváme olej za stálého mixování, než nám vznikne hladká tekutá pasta. 

Autor Adéla Rusňáková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: čtyřiplustři = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS