Obecně platí, že rozmrazování by mělo být postupné, neboť je nejšetrnější k vláknu masa, a tím zachovává v maximální míře jeho kvalitu a ve výsledku i chuť. Základem tedy je naplánovat si, co budete připravovat, a zmrzlé maso vytáhnout z mrazáku včas, což znamená podle velikosti masa klidně den dopředu, někdy i déle. Na již naporcované zmrazené plátky ale postačí, když je vyndáte z mrazáku večer předtím, než je budete připravovat. Vždy je nutné vyndat k rozmrazení pouze tolik masa, kolik budete skutečně zpracovávat.

Někdo upřednostňuje rozmrznutí v pokojové teplotě, ale pokud je větší teplo, je lepší z hygienických důvodů nechat maso rozmrzat v lednici, aby se v něm nepomnožily škodlivé mikroorganismy. Odborníci doporučují, aby teplota při rozmrazování nebyla vyšší než 4 °C. Kvůli případné roztáté vodě nebo šťávě je nutné dát maso nejdříve na talíř nebo do misky.

Je také možné dát maso (zabalené v nepropustném obalu) do mísy, aby bylo zcela ponořené, a zalít studenou vodou. Takto ho můžete nechat celou noc, pokud byste chtěli rozmrazovací proces ještě trochu urychlit, měňte vodu každou půlhodinu. Voda vede teplotu rychleji a lépe než vzduch, proto je toto rozmrazování rychlejší. Zároveň by maso nemělo být ve vodě bez obalu, protože nasáním vody tuhne.

Rozhodně nezkoušejte urychlit rozmrazování tím, že maso dáte například na horké topení, případně ho zalijete horkou vodou. Nejenže se bude rozmrazovat nerovnoměrně, ale vysoká teplota navíc podporuje růst zdraví škodlivých bakterií, což by vám mohlo způsobit zdravotní potíže.

Můžete také použít rozmrazovací program v klasické troubě nebo mikrovlnné troubě. Programy v mikrovlnce jsou sice rychlé, ale šetrné k masu příliš nejsou, navíc ho mohou vysušit. Je proto potřeba zabalit maso před rozmrazováním do nepropustného obalu vhodného do mikrovlnné trouby. Totéž platí pro rozmrazování v klasické troubě.

Každopádně ale platí, že rozmrazené maso hned zpracujeme, a to tepelnou úpravou. Opětovné zmrazení nepřipadá z důvodu množení bakterií v úvahu.