Salát Caprese
Tento klasický předkrm vás chytí a nepustí. Jeho příprava přitom zabere sotva pár minut!
Potřebujeme
- mozarellu v nálevu
- čerstvá rajčata (v množství odpovídající mozarelle)
- panenský olivový olej
- čerstvou bazalku
- špetku soli a pepře
Jak na to
Rajčata se kvůli hladké slupce nejlépe krájejí zubatým nožem. Plátky odkrajujeme z boku rajčete, pak si uchová všechnu šťávu.
Mozarellu pokrájíme na plátky, rajčata rovněž, a poklademe střídavě na talíř. Posypeme čerstvou, nasekanou, natrhanou, nebo v hmoždíři potlučenou bazalkou podle chuti. Můžeme velice lehce osolit (lahodná chuť ale vynikne spíše bez soli, záleží však na chuti a zvyku) či jemně opepřit, nejlépe bílým pepřem. Nakonec talíř pokapeme kvalitním olivovým olejem a výtečný předkrm či svačina je na světě. Nejlépe chutná s ciabattou, italským chlebem výrazné chuti.
Mozarella z kravského mléka si svou jemnou a osobitou chutí získala již mnohé mlsné jazyky. Je běžně k dostání, za příznivou cenu. Ale pravá italská klasika je mozarella z mléka buvolího. I ta je už u nás občas ke koupi a určitě stojí za to ji vyzkoušet!