Na 4 porce potřebujeme

na polévku

  • 30 g másla
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 500 g velkých cibulí
  • 1 lžičku cukru krupice
  • 2 stroužky česneku
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 120 g brokolice
  • 120 g špenátových listů
  • sůl a pepř

na tousty

  • 8 tenkých plátků bílého chleba
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžičky rajského protlaku
  • 2 rajčata nakrájená na osminky
  • 30 g nastrouhaného parmazánu

Jak na to

  1. Ve větším rendlíku rozpustíme máslo s olejem. Přidáme cibuli nakrájenou na kroužky a zvolna ji smažíme, až zezlátne. Přidáme cukr a česnek nasekaný nadrobno a dál smažíme, dokud cibule nezhnědne a nezkaramelizuje.
  2. Přilijeme osolený vývar, přidáme trošku pepře a uvedeme do varu. Zakryté 30 minut velmi zvolna vaříme. Přidáme brokolici nakrájenou nadrobno a vaříme další 3 minuty. Odstavíme z ohně, vmícháme natrhaný špenát a zakryté ponecháme stranou.
  3. Gril předehřejeme na vysokou teplotu a nakrájené plátky chleba z obou stran mírně opečeme. Jednu stranu každé topinky potřeme rozříznutým česnekem a slabě potřeme rajským protlakem. Na každý plátek pak dáme dva dílky rajčete, osolíme, opepříme a povrch posypeme parmazánem. Znovu vložíme pod gril a grilujeme asi 2 minuty, až sýr roztaje a začne bublat. Lze použít i topinkovač (případně pánev) a tousty zapéct v běžné či mikrovlnné troubě.
  4. Pokud polévka vychladla, přihřejeme ji. Servírujeme ji do předehřátých misek, na povrch položíme 2 rajčatové tousty a ihned podáváme.