Na 4 porce potřebujeme
na polévku
- 30 g másla
- 1 lžíci olivového oleje
- 500 g velkých cibulí
- 1 lžičku cukru krupice
- 2 stroužky česneku
- 1 litr zeleninového vývaru
- 120 g brokolice
- 120 g špenátových listů
- sůl a pepř
na tousty
- 8 tenkých plátků bílého chleba
- 1 stroužek česneku
- 2 lžičky rajského protlaku
- 2 rajčata nakrájená na osminky
- 30 g nastrouhaného parmazánu
Jak na to
- Ve větším rendlíku rozpustíme máslo s olejem. Přidáme cibuli nakrájenou na kroužky a zvolna ji smažíme, až zezlátne. Přidáme cukr a česnek nasekaný nadrobno a dál smažíme, dokud cibule nezhnědne a nezkaramelizuje.
- Přilijeme osolený vývar, přidáme trošku pepře a uvedeme do varu. Zakryté 30 minut velmi zvolna vaříme. Přidáme brokolici nakrájenou nadrobno a vaříme další 3 minuty. Odstavíme z ohně, vmícháme natrhaný špenát a zakryté ponecháme stranou.
- Gril předehřejeme na vysokou teplotu a nakrájené plátky chleba z obou stran mírně opečeme. Jednu stranu každé topinky potřeme rozříznutým česnekem a slabě potřeme rajským protlakem. Na každý plátek pak dáme dva dílky rajčete, osolíme, opepříme a povrch posypeme parmazánem. Znovu vložíme pod gril a grilujeme asi 2 minuty, až sýr roztaje a začne bublat. Lze použít i topinkovač (případně pánev) a tousty zapéct v běžné či mikrovlnné troubě.
- Pokud polévka vychladla, přihřejeme ji. Servírujeme ji do předehřátých misek, na povrch položíme 2 rajčatové tousty a ihned podáváme.