Kuchyňská cibule slouží především k tepelné úpravě. Různé odrůdy se liší jemností svých chutí, a tak se staly součástí speciálních, často i národních receptů. Například šťavnatá šalotka, tvarem poněkud připomínající česnek, se uplatňuje hlavně ve francouzské kuchyni a v dušených pokrmech. Dá se konzumovat i syrová. Perlovka je drobná, světlá nebo červenavá oválná cibule, která se často nakládá nebo přidává vcelku do dušených pokrmů.

Sladká cibule se pěstuje ve více odrůdách, má bílou nebo žlutohnědou slupku a je obvykle větší a štíhlejší než běžná cibule. Používá se syrová do salátů, ale lze ji i grilovat.

Zimní cibule se používá jako hodnotné naťové koření a nahrazuje pažitku.

Červená cibule má velmi jemnou chuť, je výborná syrová do salátů a sendvičů, ale lze ji přidávat i do teplých jídel.

Španělská cibule je velká a sladká, má bílou, žlutou nebo i červenou slupkou. Obvykle se jí syrová, její jemná chuť totiž při tepelné úpravě většinou příliš nevynikne. Nevýhodou je, že ji nelze dlouho skladovat.

Proč je cibule zdravá

  • Cibule podporuje činnost trávicích orgánů a tvorbu žaludečních šťáv a pomáhá organizmu s likvidací bakterií.
  • Povzbuzuje činnost jater, slinivky a žlučníku.
  • Cibulová šťáva rozpouští hleny při kašli, je dodnes doporučovaným lékem při chrapotu a nachlazení, při krčních a plicních chorobách a při jaterních katarech.
  • Jak dokázaly poslední výzkumy, výrazně se podílí na snižování cholesterolu v krvi a to jak při konzumaci cibule syrové, tak i tepelně zpracované.

Smažená cibule I

  • 6 velkých cibulí
  • sůl
  • tuk na smažení
  • 2 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • 2 lžíce smetany
  • kypřicí prášek

Oloupané cibule nakrájíme na silnější plátky, osolíme je a necháme chvíli odležet.

Z vajec, mouky a smetany vyrobíme těstíčko, které můžeme ještě zkypřit špetkou kypřícího prášku.

Do těstíčka namáčíme plátky cibule a smažíme je na rozpáleném tuku. Podáváme s tatarkou, jako příloha se hodí chléb i brambory.

Smažená cibule II

Velké cibule pokrájíme na silná kolečka, osolíme a zabalíme do plátkového sýra. Pod sýr lze vložit i salám (jakýkoliv). Obalujeme v trojobalu a smažíme. K tomu chléb, bramborovou kaši, atd. Takto můžeme připravit i rajčata.

Cibulačka

  • 2 větší cibule i s natí
  • 40 g másla
  • 2 rohlíky
  • 50 g ementálu
  • kostku bujonu
  • pepř, sůl

Na kolečka nakrájenou oloupanou cibuli osmažíme na části másla a dáme ji vařit. Na zbytku másla osmažíme na kostičky nakrájené rohlíky.

Na talíře rozdělíme rohlíky, strouhanku, sýr, přelijeme cibulovým vývarem, dokořeníme a ozdobíme sekanou cibulovou natí.

Barevný cibulový salát

Neslzte, jde to i bez pláče!

Cibule obsahuje slzotvorné sloučeniny, které se při krájení nebo loupání uvolňují a způsobují pálení a slzení oči. Jak tomu předcházet? Například drobnou cibuli perlovku můžeme před oloupáním povařit vcelku, doporučujeme také cibuli loupat pod tekoucí studenou vodou. Babičkovská rada zase zní: při loupání cibule si do pusy dáme skrojek chleba. Podstatná zásada je, že pokud cibuli nakrájíme rychle a ostrým nožem, ani si nezapláčeme.

Potřebujeme stejné množství bílé a červené cibule. Obě nakrájíme na kolečka a zalijeme vroucím nálevem z vody (otupí ostrou chuť cibule) a několika kapek vinného octa nebo citronové šťávy.

Přidáme kvalitní olej, osolíme, osladíme. Salát necháme uležet.

Chceme-li dosáhnout skutečně nejlepšího dojmu, promícháme ho ještě s uvařenými barevnými těstovinami.

Pomazánka z naťové cibulky

  • svazek naťové cibulky
  • 100 g majonézy
  • 1 jablko
  • 100 g měkkého salámu
  • sůl, špetku cukru
  • citronovou šťávu

Cibulky jemně usekáme a vmícháme je do ochucené majonézy. Přidáme nastrouhané jablko a pokrájený salám. Dochutíme citronovou šťávou, solí a cukrem.

Plněná cibule

  • 6 velkých cibulí
  • 20 g tuku
  • 200 g uzeného masa nebo měkkého salámu
  • 200 g hub (použijeme sušené)
  • 4 rajčata
  • 1 žemli
  • trochu mléka
  • kousek másla
  • pepř, sůl

Karamelizovaná cibule

Karamelizovaná cibule je oblíbenou přílohou k masu. Pokud k ní přidáme trochu cukru, bude karamelizovat rychleji a získáme zlatavou, měkkou a voňavou přílohu, kterou můžeme použít k libovolnému jídlu.

Oloupané cibule vaříme několik minut ve slané vodě, pak je vyjmeme a vnitřky vydlabeme. Ty pak osmažíme spolu s nakrájenými rajčaty a houbami na másle. Přidáme k nim v mléce namočenou žemli a nadrobno nakrájené uvařené uzené maso či měkký salám, osolíme a opepříme, podle chuti okořeníme oblíbeným kořením, například kari. Nádivkou naplníme uvařené cibule a ve vymaštěném pekáčku je upečeme v troubě.

Maso s cibulí

  • 500 g zadního hovězího masa
  • 4 velké cibule
  • 4 vejce
  • bobkový list
  • špetku šafránu
  • 1 lžíci petrželky
  • olej, pepř, sůl

Jemně nakrájené maso vaříme v litru osolené vody se vším kořením asi hodinu. Po 40 minutých přidáme na hrubá kolečka nakrájenou cibuli a nakonec nasekanou petrželku; vodu necháme téměř zcela vyvařit.

Ušlehaná vejce osolíme, uděláme z nich omelety, ty rozkrájíme na kousky a navršíme je na maso. Zakapeme olejem a citronem. Podáváme s rýží.

Brambory s cibulovou omáčkou (4 porce)

  • 1 kg brambor
  • 1 velkou cibuli
  • 50 g másla
  • 5 lžic olivového oleje
  • 1 dl suchého bílého vína
  • 200 g smetany
  • 1 lžičku ostré hořčice
  • 1 lžičku fenyklu nebo jiného podobného koření
  • půl lžičky majoránky
  • sůl, pepř
  • půl svazku petrželové nati

Brambory uvaříme ve slupce, oloupanou cibuli rozpůlíme a nakrájíme na tenké kroužky. Na pánvi rozpálíme lžíci másla a dvě lžíce oleje. Kroužky cibule osmažíme na mírném ohni, až zesklovatí. Přilijeme víno a zprudka vaříme do zhoustnutí. Přidáme smetanu, hořčici, fenykl, majoránku a povaříme, až omáčka zhoustne. Osolíme a opepříme. Slijeme brambory a upravíme je na talíře, přilijeme je cibulovou omáčkou a posypeme petrželovou natí.

Autoři receptů Ivan Veselý, Praha; Jitka Vlachová, Horní Štěpánov