Svou zahradu můžete rozvíjet, zkrášlovat a zdokonalovat mnoha způsoby. Ať už jsou to návštěvy modelových zahrad, inspirace z knih anebo časopisů, či nápady z televizní obrazovky, můžete z nich nějakou tu ideu přenést i na svůj pozemek. I v zahradách menších rozměrů se dají uplatnit některé nápady ze zahrad a parků velkých rozměrů, jen je třeba je vhodně přizpůsobit vašemu skromnějšímu pozemku.

Mulč na záhonech – uplatníte ho zvlášť tehdy, nemáte-li dostatek času na neustálé pletí plevele. Navíc se stane nedílnou součásti barevné zahradní scenérie. Mulčovací kůra neboli kůrový mulč působí nejpřirozeněji a kromě toho, že nepropustí plevele, pomůže zadržet na záhonech vláhu.

Vyvýšené záhony – jsou nejen praktické, ale i estetické. Vyrobíte-li si je vlastními silami, hodně ušetříte a navíc svou zahradu výrazně vylepšíte. Nebudete muset ničit svá záda nad nízko položenými záhonky a pohodlně se dostanete k pěstovaným plodinám i okrasným květinám.

Obrubníky záhonů – máte-li rádi řád a přesnost, mohou vám velmi dobrou službu v zahradě prokázat obrubníky, nejlépe vypadá dřevěná kulatina. Obrubníky ale mohou tvořit i stálezelené rostliny jako například buxus či trsy okrasných trav. Zvažte své možnosti a nechejte si na výběru záležet.

Střih keřů – dodejte keřům ve vaší zahradě šik sestřih a uvidíte, jak to vaši zahradu ukáže hned v tom lepším světle. Jen pozor na okrasné dřeviny, kterým střih neprospívá. Ať už jsou důvody jakékoli, například špatné hojení ran nebo špatná schopnost obrůstání, respektujte, že rododendrony, lýkovce, japonské javory, čilimníky, škumpy, magnolie okrasné třešně a jehličnany řezem nezatěžujeme.

Kobercový trávník – není-li váš trávník takový, jak byste si představovali, můžete vyzkoušet pokládku travního koberce. Mnohem rychleji než po výsevu se tak můžete dočkat luxusního zeleného pažitu na své zahradě. Vyjde to sice dráž, ale je to ideální řešení pro netrpělivé. Pamatujte na to, že trávník dovezený v rolích nesmí dlouho stát, jinak začne žloutnout a zasychat.

Opravit a natřít plot – opravený a natřený plot vždy pozvedne vzhled celé zahrady. Sebekrásnější a dokonale upravená zahrada ukrývající se za neudržovaným plotem nebude mít nikdy dokonalý efekt. Barvu i materiály plotu volte s rozvahou a dobře je promyslete do každého detailu. Plot rozhodně není záležitost jedné sezóny a bude dělat společnost vaší zahradě po mnoho dalších let.

Vyberte vhodnou lavičku - chybí-li vám na zahradě lavička, měli byste to napravit. V romantickém zákoutí vyplněném barvami právě kvetoucích rostlin se bude dobře vyjímat romantická lavička. Nebojte se ji natřít na bílo, ať hezky vynikne v popředí husté rostlinné výsadby.

Využijte stavby z vrbových prutů - jsou okrasné, ale i praktické, poslouží jako prolézačky pro děti, týpí na hraní, nebo jako oplocení, případně ohrada pro vyvýšené záhony. Popusťte uzdu své fantazii, vytvořte různá iglú, vrbové stěny, tunely, altánky či bludiště. V prvních letech po výsadbě musíte počítat s pravidelnou zálivkou a s přihnojováním.

Zbudujte vodní prvek - jezírka, rybníčky, potůčky a splávky jako vodní prvky ozvláštní a zkrášlí každou zahradu, kde je na ně dostatek místa. Je potřeba počítat s jejich pravidelnou údržbou a zbavovat je vyrostlých řas. V létě takovéto vodní plochy poskytnou kýženou úlevu od vysokých teplot. V blízkosti vodního prvku se v zahradě osvěžíte. Vodní prvek v zahradě předem dobře naplánujte.

Vysaďte do trávníků okrasné cibuloviny – osaďte cibulovinami hrubší trávník pod skupinami stromů. Velmi působivé v něm budou jarní cibuloviny jako narcisy, modřence a krokusy. V konkurenčním boji s travinami rostlinám pomůže, když je vysadíte v květináčích s proraženým dnem. Trávník nařízněte ve tvaru písmene H, opatrně travní drn odklopte, půdu prokypřete, přidejte vyzrálý kompost, vysaďte cibulky a pak zase přiklopte travním drnem. Vše pořádně přitiskněte a nezapomeňte na vydatnou zálivku.