Krkonošské muzeum zve na Sladké Vánoce
19. 11. 2016

Krkonošské muzeum zve na Sladké Vánoce

Tradiční cukroví a jiné vánoční pokrmy typické pro oblast Krkonoš a Podkrkonoší představuje na výstavě Sladké Vánoce ve Vrchlabí Krkonošské muzeum.

Na výstavě se můžete inspirovat recepty našich babiček a prababiček a zároveň nahlédnout do vánočně vyzdobené domácnosti. Vánoce bývaly a dodnes jsou vnímány jako nejvýznamnější svátky roku a Štědrý den je jejich vrcholem. Ke slavnostní pohodě velkou měrou přispívala i hojnost dobrého jídla a pití. Svátky byly příležitostí k setkávání s rodinou a přáteli, hospodyně si dávaly záležet, aby byl stůl co nejbohatší.

Sladké Vánoce - výstava ve Vrchlabí

Houbovec, štědrovnice i břečka

Recepty na tradiční vánoční pečivo se lišily vesnici od vesnice, město od města, ale i rodinu od rodiny. Rozdíl byl jak v počtu chodů, tak v jejich složení. Zatímco čeští horalé si nepotrpěli na předepsaný počet chodů, Štědrovečerní večeře německých obyvatel Krkonoš se obvykle skládala ze sedmi až devíti chodů.

Samotné večeři v českých domácnostech předcházelo požití kousku chleba či brambory. Jednalo se o symbolický hold těm potravinám, které pro místní obyvatelstvo po většinu roku představovaly základní obživou.

Výstava Sladké Vánoce vám umožní nejen nahlédnout na svátečně uspořádané stoly našich předků, ale opsat si můžete i dobové recepty. Vánočního pečiva bylo nepřeberné množství a rozhodně se nejednalo pouze o klasické cukroví. Pekly se i koláče, záviny, štoly či štědrovnice neboli vánočky. Sladkou variantu měl i nejtypičtější krkonošský vánoční pokrm - hubovec (zvaný též hubník, houbovec, houbanec), tradiční vánoční pokrm, který se dodnes připravuje v mnoha krkonošských domácnostech. Pro rozvařené sušené ovoce se vžil pojem břečka.

výstava Sladké Vánoce ve Vrchlabí

Štědrovnice

  • 2 kg polohrubé mouky
  • ¼ kg másla
  • ¼ kg cukru
  • 3 - 4 žloutky
  • 8 dkg droždí
  • asi ¾ l mléka
  • 2 dkg soli
  • rozinky dle chuti

V hrnku rozpustíme asi 6 lžic cukru, přidáme droždí a tři lžíce mouky a necháme narůstat. Zatím utřeme máslo s cukrem a přisypeme asi 1 ¾ mouky. Trochu mouky (1/4 kg) necháme na přisypávání, kdyby těsto byly málo tuhé. Do mísy s připraveným těstem nalijeme kvásek a přiléváme osolené mléko. Vařečkou mísíme, až se přestane lepit, pak vyvalujeme na válu (mouku a další mléko přidáváme jen tolik, aby těsto bylo hustší).

Nakonec přidáme rozinky, popřípadě nasekané mandle, uložíme zpět do mísy a necháme kynout. Asi za dvě hodiny bude těsta jednou tolik. Pak vyválíme prameny a upleteme vánočky, při tomto množství nejméně dvě. Po dalším kynutí potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme do trouby. Někdy hospodyně zpevnila pletence několika loučkami svisle zapíchnutými do vánočky, aby horní vrstva těsta při pečení nespadla.

(dle Miloše Gerstnera, Krkonošská kuchařka)

Švestková polévka

sušené švestkyV chudších německých rodinách byla štědrovečerní večeře poněkud skromnější a zahrnovala méně chodů. Mezi nimi zpravidla nechyběla švestková polévka.

  • několik lžic másla
  • hladká mouka
  • dvě hrsti sušených švestek
  • sůl
  • celá skořice
  • smetana
  • cukr
  • ořechy, perník, mandle, rozinky

Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme vodou, a necháme povařit. Přidáme omyté sušené švestky, celou skořici, osolíme a povaříme. Když jsou švestky měkké, přidáme nastrouhaný perník, oloupané a nastrouhané mandle, rozinky a nastrouhané ořechy. Chvíli povaříme, pak zalijeme kysanou smetanou a zakápneme citronovou šťávou. Podle chuti dosolíme a osladíme, poté už nevaříme. Polévka se podává teplá i studená a jí se k ní štědrovnice.

(KRNAPdle Ladislava Kaizla, Lidová výživa)

Výstavu Sladké Vánoce můžete navštívit v bývalém augustiniánském klášteře ve Vrchlabí (Krkonošské muzeum Správy KRNAP) až do 15. ledna 2017. Otevřeno je denně mimo pondělí 8-16.30.

Připraveno ve spolupráci se Správou KRNAP (foto z výstavy, recepty).

Autor Radka Páleníková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: šestplusdevět = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS