V prvé řadě je nutné říct, že takovéto akutní stavy, zvlášť pokud jsou doprovázené průjmem, není dobré podceňovat u malých dětí nebo starých lidí, jelikož může rychle dojít k dehydrataci organismu. Zde je namístě vyhledat lékaře. Ostatní se mohou pustit do domácí léčby spočívající v osvědčených dietních tipech.

Samozřejmostí je klidový režim, je důležité poskytnout tělu dostatek odpočinku k uzdravení a opětovnému nabrání sil. Na zvracením oslabený žaludek je dobré začít podávat vychlazenou a bublinek zbavenou Coca-Colu. Ale pozor, neotočte do sebe celou sklenici, takovou nálož by váš žaludek neunesl. S tekutinami je nutné začít po lžičkách a postupně žaludek na jakýkoliv příjem zase přivykat. Mezi jednotlivými příjmy dělejte alespoň půlhodinové pauzy, počet lžiček můžete postupně navyšovat – v případě akutních problémů klidně začněte u jedné lžičky. Variantou Coca-Coly je studený černý čaj nebo neslazené a nesycené minerální vody.

Jakmile váš žaludek udrží tekutinu bez problémů, můžete zkusit pevnou stravu. I tady je potřeba začít postupně, po jednotlivých soustech. Dobrou službu vám udělá rozstrouhané jablko nebo rozmačkaný banán, který díky obsaženému draslíku účinně odstraňuje z těla škodlivé látky, což se v takovémto případě velmi hodí. Rozmělněná konzistence zase ulehčí trávení.

Osvědčenou klasikou jsou také suchary nebo včerejší rohlíky. I tady je dobré sousta pořádně rozkousat, aby žaludek co nejméně zatěžovala. Můžete je doplnit trochou bílého jogurtu, který vašemu organismu dodá prospěšné bakterie, jež přispívají k normální funkci střev. I zde platí zkusit nejprve malé množství, aby měl žaludek možnost pomalu přivykat na příjem normální stravy.

A pokud už se cítíte natolik dobře, že máte chuť i na teplé jídlo, vhodnou potravinou je rýže, uvařená hodně doměkka nebo rozmixovaná na kaši. Můžete ji doplnit vařenou nebo dušenou mrkví. Rýži i mrkev můžete zkonzumovat také v nemastném, mírně osoleném zeleninovém vývaru. Když žaludek neprotestuje, můžete do rýže přidat i vařené nebo dušené libové maso, nejlépe bílé, tedy kuřecí, krůtí či králičí.

Pokud i toto žaludek zvládá, můžete postupně přejít na normální stravu. Zprvu se ale samozřejmě vyhýbejte příliš tučným, kořeněným či nezvyklým pokrmům, ale žaludek spíš šetřete. Alkohol ani kouření také nejsou v takové situaci zrovna vítaným pomocníkem. Ani porce byste neměli přehánět, zkrátka žaludku dopřejte spíš klidový, regenerační režim. Za pár dní budete opět v pořádku, a abyste se nepříjemným komplikacím propříště vyhnuli, nenechte se svést množstvím lahůdek a konzumujte s mírou. Pokud by ale dieta nezabrala a po třech dnech domácího léčení se situace stále nelepšila, raději konzultujte lékaře, protože nevolnosti by mohly mít i jinou příčinu.

Zdroj: www.mojezdravi.cz