Proč jíst kopřivu? Pročistí vás a uleví při řadě obtíží
22. 4. 2017

Proč jíst kopřivu? Pročistí vás a uleví při řadě obtíží

Je jí všude plno a důstojně nahradí špenátové listy, je výtečná do polévek, nádivek, na očistný čaj. Připravíte z ní i výtečné hnojivo pro rostliny. Kopřiva je vskutku užitečný plevel…

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) je obávaný plevel, protože v půdě bohaté na dusík se rozrůstá velmi ráda. Vyplít ji ze záhonů není snadné, neboť z kousku oddenků vyroste nová – pozor proto, když je dáváte na kompost. Buď musí projít horkou fází kompostování, nebo je předem usušte. Bezpečně je spolu s celou natí zpracujete v kopřivovém výluhu a získáte zdarma prvotřídní hnojivo.

A pokud přihlédnete k dalším darům, které nám kopřiva nabízí, budete se na ni nejspíš dívat shovívavěji. Důležité je i to, že vám prospěje a přitom jí je všude hojnost, sklizní ji rozhodně neublížíte - narozdíl od kupříkladu medvědího česneku, jehož popularita vede k slepému drancování. Mnohým totiž nestačí pár listů jako koření, potřebují plné sklenice pesta na celý rok - a plané porosty bezohledně devastují, co na tom, že za pár let zmizí. Když této rostlině vezmete více než tři listy, časem zajde...

 Špenát i polévka z kopřivy mohou chutnat výtečně

Kopřiva nabitá antioxidanty

Kopřivový špenát je jarní klasika. Z mladých listů a výhonků chutná nejlépe, ochucený česnekem a zjemněný olivovým olejem, smetanou či sýrem si nezadá se špenátem pravým. Kopřivy jsou na rozdíl od něj zdarma a bez práce. Navíc patří mezi nejuniverzálnější léčivé rostliny. Ulevují při dně, revmatismu, alergii, mírně snižují hladinu cukru v krvi, mají silné detoxikační účinky. Obsahují mimo obvyklé spektrum látek také serotonin, železo, draslík i flavonoid kvercetin. 

Oblíbená je jarní nádivka a polévka s jemně nasekanou nebo rozmixovanou kopřivou. Pro použití zasyrova kopřiva příliš vhodná není, do salátů či smoothies lze přidat mladé výhonky raději po spaření, které pálivou kyselinu mravenčí ukrytou v chlupech odstraní.  

Nasekané kopřivy můžete přidat i do palačinek

Mladé výhonky jsou nejlepší

Pokud budete kopřivu sklízet pravidelně, bude rychle obrážet a vy budete mít k dispozici mladé výhonky po dlouhou dobu. I kopřivu na sušení, ze které připravíte očistný čaj, je lepší sklízet před rozkvětem.Nálev se obvykle uživá po tři týdny dvakrát denně. Můžete si jím i přelít vlasy. Sušené podrcené kopřivy prospějí v zimě i drůbeži jako vitamínový přípravek.

Pár trsů kopřivy je však v koutě zahrady dobré ponechat volně růst a kvést – kopřiva je totiž jedinou potravou housenky babočky kopřivové. Když není kopřiva, nebudou ani krásní pestří motýli.

Autor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: devětmínussedm = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Lunární kalendář denně

(VWPsQNuvW%zk8YSSihmMHYrw6hIjeN4sI7a-QNs6JyvjFo), 9. 5. 2017, 02:58

Dobrý den, Prosím o zasílání Lunárního kalendáře každý den.
Je to velmi poučné, zábavné, poutavé. Celá rodina Lunární kalendář ráda čte.
Děkuji za pomoc i zábavu!
Dagmar Božková
Plzeň

RE: Lunární kalendář denně

(redakce), 9. 5. 2017, 07:19

Dobrý den, denní lunární kalendář Vám už bohužel zasílat nemůžeme, tato služba skončila. Ale každé pondělí najdete na ireceptáři poměrně podrobný týdenní souhrn, ve kterém kalendář na každý den naleznete.

Když se řekne A, mělo by se také říci B

(q8AkQMQbWgFuR), 27. 4. 2017, 12:19

Kopřiva je sice velmi silná bylina ale konzumovat by se měla maximálně 7 - 10 dní v kuse !!, jinak hrozí, že vám začne ODVÁPŇOVAT KOSTI !! Není správné bylinu chválit, když má také takové neblahé účinky. Po 10 dnech užívání může kopřivu nahradit listí z břízy se stejnými účinky...

RE: Když se řekne A, mělo by se také říci B

(q8AkQMQtb-uk8~l6jWmKD), 27. 4. 2017, 14:35

Dobrý den, B neuvádím, protože Vaše B nepovažuji za relevantní. Pokud máte na mysli kyselinu šťavelovou, která skutečně působí ve velkém množství jako antiminerální látka, je nemožné dlouhodobě konzumovat takové množství kopřiv, aby se její účinky projevily. Ostatně, obsahuje ji i špenát setý, salát, jahody, řepa… závažnější množství pak rebarbora nebo šťovík, což je na jejich chuti znát. I ze špenátu a rebarbory, u kterých to bylo zkoumáno, se však v organismu vstřebá jen 2-3 % . K negativním změnám v metabolismu vápníku by mohlo dojít jen při kombinaci vysokého příjmu kyseliny šťavelové a nízkém příjmu vápníku a vitaminu D. Navíc právě kvůli tomu, že se kopřivy tepelně upravují, část kyseliny šťavelové přejde do vody. Špenát z listů břízy mě, přiznám se, nikdy vařit nenapadlo :-)

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS