Co nás na možnou přítomnost zubního kazu upozorní? Jedním z dobrých a včasných příznaků je zvýšená citlivost zubů, nejdříve na studené, později se může přidat citlivost na sladké. Dalším včasným příznakem jsou bílé skvrny na zubech, které značí demineralizaci skloviny a počáteční stadium vzniku kazu. V případě, že problém neřešíme, přidá se bolest, která s ubíhajícím časem nemá tendenci slábnout, ba naopak, na zubech pak můžeme pozorovat i prohlubně nebo další změny barvy. V takovém případě nemá smysl návštěvu zubního lékaře odkládat, naděje, že problém sám zmizí, je nulová.

Zubní kaz může napadnout jak žvýkací plochy zubů, v těchto místech je častý zejména u dětí, tak mezizubní prostory. Dnes máme, na rozdíl od dob minulých, na čištění těchto prostor zubní nitě a mezizubní kartáčky, proto není pro existenci mezizubních kazů žádná výmluva. Ještě záludnější a pacientem prakticky neovlivnitelný je kaz, který se vytvoří pod již udělanou plombou. Rovněž častý dříve, kdy se vrtání běžně neumrtvovalo, a pacient měl co dělat, aby to vydržel. Zub byl proto někdy zaplombován poněkud předčasně, a kaz pod plombou nerušeně postupoval. Dnes, kdy díky umrtvení pacient zvládne i hlubší vrtání v klidu a kontroly zahrnují rentgen, už lze tomuto typu kazu nejen lépe předcházet, ale případně ho i snáz odhalit. Zuby se také rády kazí v místech odhalených krčků, kde chybí odolná sklovina.

Jak tomuto nepříjemnému onemocnění bránit? Je potřeba uchránit sklovinu od působení kyselin. Jejich zdrojem může být jídlo a pití, velmi agresivní kyseliny však produkují i bakterie zubního plaku při zpracovávání cukrů. Účinnou cestou proto je pečlivé a správné čištění zubů spolu s vhodnou stravou.

Čistit zuby bychom si měli alespoň dvakrát denně a kromě běžných kartáčků, spíš měkkých, aby nepoškodily dásně, bychom měli používat i již zmíněné kartáčky mezizubní, případně i zubní nit. Dobrým řešením jsou i sonické kartáčky, které pracují na principu vibrací způsobených ultrazvukovou frekvencí, a účinně odstraní plak i mezi zuby a podél linie dásní. Zapomínat bychom neměli ani na vnitřní strany zubů, kde se rád usazuje plak a tvoří se zubní kámen.

Ve fázi bílých skvrn jde ještě sklovinu zachránit pečlivou hygienou a remineralizací, tedy doplněním hlavně fluoridů, a to za pomoci volně prodejných přípravků, například gelů. Fluorid totiž posiluje zubní sklovinu, která je díky němu odolnější vůči působení agresivních kyselin, proto bychom jej měli mít obsažený i v běžné zubní pastě. Ve stravě bychom se měli vyhnout sladkostem, a to nejen ve formě bonbonů nebo čokolád, ale i sladkých limonád, které zubní sklovinu doslova rozpouští. Pro zuby nevhodné jsou ale i ovocné džusy, obsahující kyseliny a cukry.

Nezapomínejme také na pravidelné preventivní prohlídky u zubního lékaře, který může kaz objevit ještě ve velmi časném stadiu. V takovém případě nemusí hned sáhnout k vrtání, ale může doporučit právě pečlivé čištění dotyčného místa. V případech, kdy už je kaz pokročilejší, poškozenou část zubu odvrtá a nahradí výplní. Dobrou prevencí zubního kazu je také návštěva dentální hygieny, kde nám hygienistka chrup nejen odborně vyčistí, ale také poradí, jak čistit správně i v domácích podmínkách, a upozorní nás na případná náročnější místa našeho chrupu.

Zdroj: www.marianne.cz, elmex-gelee.cz