Pes velký jako osel a hlasitý jako lev

Tibetská doga (někdy zvaná též tibetský mastiff ) je jednou z nejstarších čistých ras zachovaných v původní podobě. Původně sloužila jako pastevecký a hlídací pes pro tibetské kočovníky a také jako hlídací pes v tibetských klášterech. V současnosti je stále více symbolem okázalého bohatství.

Cestovatel Marco Polo popsal tibetské dogy takto: „jsou velké jako osel a hlas mají tak silný jako lev". Díky nejrůznějším nepříznivým okolnostem byly početní stavy tohoto plemene v některých dobách velmi oslabené.

Zvýšené popularitě se toto plemeno ve světovém měřítku těší od roku 1980. V České republice patří mezi méně rozšířená plemena, jejich chovatelé se sdružují v Klubu chovatelů málopočetných plemen psů.

Nejdražší tibetská doga

Za nejdražší tibetskou dogu na světě se považuje Hong Dong (Big Splash), kterou si ve stáří 11 měsíců zakoupil čínský majitel v roce 2011 za téměř milion liber (945 000 liber). Obvykle Číňané platí za tří až čtyřměsíční štěně tibetské dogy půl milionů jüanů (asi 1,6 milionu korun). Luxus pak dopřávají svým mazlíčkům i formou vybraných pochoutek, cest letadlem či pořízením speciální klimatizace, která jim má co nejvíce napodobit domovinu, tedy drsné horské prostředí. Našli se i tací, kteří v touze mít psa opravdu nejkrásnějšího, neváhali zaplatit za jeho plastickou operaci.

V Číně patří toto plemeno k velmi oblíbeným a prestižním a poslední dobou se stává symbolem luxusu bohatých Číňanů. Není divu, že se na prodeji tohoto plemene chovatelé snaží vydělat maximum. Odhaduje se, že aby se cena psů, kteří se nabízejí na veletrzích luxusních mazlíčků, vyšplhala co nejvíce, uvádějí se někdy přemrštěné částky, které vznikají z tajných dohod mezi chovateli. A tak raději většina majitelů takto drahých psů zůstává v anonymitě.

Zdroj: Youtube

Zdroj: www.kchmpp.cz, www.denik.cz