V Evropě žije asi 150 milionů lidí trpících nějakou formou alergie. Čím dál větší procento mezi nimi tvoří lidé, kteří jsou citliví na roztoče, plísně a další alergeny, kterými jsme obklopeni nejen na jaře a v létě, nýbrž po celý rok – a to především doma ve svých obydlích.

Roztočům svědčí teplo a vlhko

Mezi čím dál častější formu onemocnění patří alergie na roztoče. Roztoči jsou drobní členovci, dlouzí asi třetinu milimetru, pouhým okem neviditelní. Hrozbou pro alergiky nejsou roztoči samotní, nýbrž jejich sekret a výměšky, v nichž se vyskytují alergeny. Roztoči se živí šupinkami kůže živočichů, ke svému růstu potřebují nejlépe teplotu mezi 22 až 26 °C a relativní vlhkost vyšší než 55 %. Proto je také největší koncentrace alergenů roztočů obvykle nejvyšší na přelomu léta a podzimu, a naopak nejnižší koncem zimy. S teplotou a vlhkostí souvisí i jejich výskyt v domácnosti: jejich nejoblíbenější destinací jsou postele a pohovky, nejraději mají starší domy s vyšší vlhkostí, domácnosti s větším počtem členů, a ještě lépe s domácími mazlíčky.

Alergie na roztoče souvisí s rozvojem alergické rýmy, zánětů spojivek, průduškového astmatu či atopického ekzému. Může ale také spolupůsobit při vzniku tzv. zkřížených potravinových alergií na jiné členovce – třeba na krevety.

Základem je čistá postel

Čím častější je kontakt s alergeny, tím více se tvoří alergických protilátek a alergické onemocnění se může zhoršovat. Výskytu roztočů v domácnosti se nedá zcela zabránit, jejich počet se ovšem dá udržet v únosných mezích správným „protialergickým“ vybavením bytu a pravidelným kvalitním úklidem. Díky tomu lze dosáhnout zklidnění nemoci a snížení spotřeby léků.

Hlavní pozornost bychom měli zaměřit na matrace, povlečení a lůžkoviny, kde je výskyt roztočů nejvyšší a kde s nimi přicházíme do nejužšího kontaktu. Doporučuje se prát povlečení alespoň jednou za dva týdny při teplotě vyšší než 55 °C, samotné lůžkoviny pak alespoň jednou za dva až tři měsíce při stejné teplotě. Relativní vlhkost vzduchu bychom měli udržovat pokud možno pod 50 % (pomocí odvlhčovačů a také správným větráním, případně pomocí rekuperace). Dobrou volbou jsou i povlečení, lůžkoviny a povlaky na matrace vyrobené ze speciálního hustě tkaného materiálu nepropustného pro roztoče. Naprosto nezbytné je pak alespoň jednou za týden důkladně vysát nejen koberec, ale také matrace a čalounění kvalitním vysavačem s HEPA filtry.

Jak fungují HEPA filtry?

HEPA je zkratkou z prvních písmen slov „high efficiency particulate air filter“ – vysoce účinný filtr vzduchových částic. HEPA filtry byly vyvinuté koncem druhé světové války – sloužily jako ochrana pro vědce, kteří pracovali na jaderném výzkumu. Jsou totiž schopné zachytit mikroskopické částice – a podle velikosti těchto částic se dělí na stupnici od 1 do 20. Ve vysavačích je HEPA filtr poslední částí filtrace, je umístěný až za motorem (filtruje tak i zplodiny z elektromotoru), obvykle je před ním ještě takzvaný předmotorový filtr. U některých vysavačů je potřeba HEPA filtr po určité době vyměnit za nový, některé bývají doživotní, je ovšem potřeba čas od času je vyčistit například propráním pod tekoucí vodou.

Protialergický domov

Obecně platí, že byt či dům by měl být zařízený co nejjednodušeji, aby se dal snadno uklízet a omývat. Z toho pak logicky vyplynou i nejdůležitější zásady:

  • Podlaha a všechny povrchy by měly být hladké, nejlépe z přírodních materiálů, které nevytvářejí statickou elektřinu. Pokud chceme mít doma koberce, měli bychom volit kusové, které se dají vyprat. Celoplošné koberce vhodné nejsou, protože se z nich nedá prach nikdy úplně odstranit.
  • I při výběru matrace jsou nejvhodnější volbou přírodní materiály, které jsou pro lidskou pokožku nejpřirozenější a zároveň odolné proti roztočům.
  • Vyhýbáme se také přemíře textilií, v nichž se usazuje prach – například záclony můžeme nahradit hladkými závěsy nebo roletami. Raději se také zbavíme starých péřových polštářů a přikrývek a pořídíme si lůžkoviny z dutého vlákna, které se dá prát při vyšší teplotě.Lůžkoviny pokud možno vůbec nezastýláme, zabráníme tak roztočům v dalším vývoji a přežití. Pokud to možné není, necháme je alespoň půl hodiny před uložením důkladně vyvětrat.
  • Nejméně 1x týdně celý byt, včetně matrací a čalounění, důkladně vysajeme kvalitním vysavačem s HEPA filtrem nejméně třídy 13, ještě lépe 14. Další možností je instalace centrálního vysavače, který prach odvádí mimo obytné místnosti, nebo použití cyklonového vysavače. Ten filtruje vzduch pomocí tzv. cyklonové filtrace, díky níž se obejde bez předmotorových filtrů. Znečištěný vzduch se nasaje do nádoby kuželového tvaru nazývané cyklona, kde je jeho proud směřován do úzké spirály. Odstředivá síla vrhá částečky pryč z proudícího vzduchu, ty narážejí na stěny, odkud pak padají do sběrné nádoby. V ideálním případě vysavač využívá několik fází cyklon. Cyklonová filtrace ještě zvyšuje účinnost a životnost HEPA filtru, protože do něj vstupuje méně drobných částeček, které musí zachytit.

Z čeho se skládá prach?

Domácí prach je směsice organických a anorganických složek: obsahuje textilní vlákna, spory plísní a plísně samotné, pylová zrnka, hmyz a jeho výkaly, šupinky kůže a výkaly savců a také roztoče a jejich výměšky, které jsou hlavním zdrojem alergenů.