Čerstvé bylinky vždy nádherně voní a pokud je použijete ve studené i teplé kuchyni, vždy pozdvihnou pokrm na vyšší úroveň, o jejich prospěšnosti našemu zdraví ani nemluvě. Po ruce by je měla mít každá správná hospodyňka, a pokud právě nevlastníte dům se zahrádkou, není důvod ke smutku. Pro jejich pěstování postačí i ten nejmenší balkon či parapet okna. Bylinky pro svůj růst nepotřebují žádný velký prostor, pořiďte si pro ně truhlík či pár květináčů.

Od pažitky po koriandr

Jaké bylinky pěstovat? Můžete mít prakticky všechny, vybírat však musíte podle svých chutí a kuchyňských zvyklostí. Obvykle to jsou pažitka a petrželka, majoránka, oregano, máta, tymián, rozmarýn, meduňka, šalvěj, saturejka, levandule či koriandr. Pozornost však věnujte tomu, jak je váš balkon situován, každá bylinka potřebuje trochu jiné venkovní prostředí. Středomořské bylinky jsou zvyklé na slunce a teplo, prospěje jim jižní strana, západní či východní strana poskytne občas stín, což vyhovuje mátě či meduňce, severní orientace je nejobtížnější, ale zkuste tam pažitku, libeček nebo kerblík.

Kombinujte správně

Do nádob, ve kterých budete bylinky pěstovat, nasypte drenážní vrstvu v podobě kamínků, substrát na bylinky a bylinku buď vysejte, anebo si pořiďte sazeničky. Zalévejte je pravidelně dešťovou vodou nebo tou z kohoutku, ale musí být odstátá. A ještě jedna rada na závěr. Některé bylinky se společně nesnesou v jednom truhlíku, raději se předem informujte, jak je k sobě správně nakombinovat. Poradí vám v každém dobrém zahradnictví. Obecně však platí, že k sobě patří ty středomořské, druhou skupinou jsou ty, které potřebují více vlhka, máta má zase rozpínavé kořeny, takže ji raději pěstujte v nádobě samotnou.

Zdroje:abecedazahrady.dama.cz, balconygardenweb.com