Při péči o orchidej se nemusíte obracet k chemickým prostředkům, protože je lze úspěšně nahradit zcela přírodními alternativami, které má každý doma. Jen neví, že mu pomohou právě při pěstování orchidejí. Jedním z těchto pomocníků je obyčejná rýže. Kdo namáčí před vařením rýži a tuto tekutinu potom vylévá, vylévá s ní i vynikající hnojivo právě na orchideje.

Tato tekutina totiž obsahuje mnoho živin, které budou rostlině svědčit a odmění se bohatými květy – sacharidy, hořčík, draslík, fosfor a dusík či vitaminy skupiny B. Taková zálivka orchidejím nejlépe poslouží hlavně v období před kvetením a při něm. Můžete si takový roztok i speciálně vyrobit, není to nic těžkého – namočte 50 g rýže do půl litru vody, nechte jeden den vyluhovat a sceďte. Vodu můžete uchovávat v chladničce a orchideje s ní zalévat podle potřeby, ale je nutné, aby měla před použitím pokojovou teplotu.

Dalším prostředkem, za který vám budou orchideje vděčné, je obyčejný banán. Ten můžete klidně sníst, orchideji bude stačit slupka. Tu můžete použít různými způsoby. Banánovou slupku můžete vysušit (na slunci, na radiátoru, případně v troubě), rozemlít a výsledný prášek můžete použít na zálivku – 1 čajovou lžičku zalijte 200 ml vařící vody, nechte vychladnout na pokojovou teplotu a výslednou tekutou výživou rostlinu zalijte.

Rozemletý prášek můžete také přidat rovnou do květináče. Hodnotnou zálivku lze připravit také z banánové slupky a 1 litru vody – slupku nechte ve vodě louhovat dva dny, výslednou tekutinu zřeďte s vodou v poměru 1 : 1, a výživnou bombu máte hotovou. Vnitřní, bílou stranou banánové slupky také můžete potřít listy orchideje. Nejenže se budou hezky lesknout, ale také absorbují cenné živiny.

A kdy vlastně nejlépe takovou výživu podávat? Během období růstu, stačí při každé druhé zálivce. Pokud jste si orchidej právě přinesli kvetoucí z obchodu, nemusíte ji hnojit, stačí až za čtvrt roku. Nehnojte rostliny nemocné, čerstvě přesazené nebo velmi slabé, takové se potřebují nejdříve uzdravit a až pak je namístě začít je zase povzbuzovat hnojivem.

Zdroj: irecept.cz