Potížím předejdete nákupem kvalitního nábytku

Chybně seřízené nebo povolené panty způsobují závady na křídlech kuchyňských dvířek. Problém s dvířky bychom měli vyřešit vždy co nejdříve, aby nedošlo k poškození pantů anebo samotných dvířek. Nábytkoví odborníci informují o tom, že na správném fungování pantů se podílejí dva dílce, a to kvalitní korpus nábytku a samotná dvířka. Nábytek bude dostatečně pevný jen tehdy, pokud oba tyto dílce budou mít tloušťku alespoň 18 mm.

Máte doma ještě starší nábytek

U starších nábytkových kusů se využívaly takzvané pianové panty, které příliš odolné nebyly. Byly opatřené plastovou miskou a ta praskala, nebo se společně s pantem vylamovala. Máte-li ve svém nábytku ještě tento typ pantů, uděláte lépe, pokud je vyšroubujete a celé vyměníte. Postačí vyšroubovat je jak ze dvířek, tak z korpusu. Demontáž provádějte opatrně, abyste nepoškodili dvířka, nebo skříňku. Pokud by nové panty neměly odpovídající velikost, můžete otvor buďto zvětšit, pokud to bude zapotřebí anebo naopak zmenšit, a to tak, že jej vyplníte dvousložkovým tmelem. Ten lze po vytvrdnutí (cca 10 minut) zbrousit. Na nové panty pak v tmelu vyvrtejte nové, menší otvory.

Z čeho se skládají závěsy ve skříňkách

Každý ze skříňkových závěsů se skládá ze dvou částí. První částí je miska s průměrem cca 35 mm. Ta je usazená do otvoru, jenž byl předvrtán ve dvířkách. Druhou částí je ramínko a jeho kotvící křížový protikus. Ten je vmontován v nábytkovém korpusu. Pro upevnění pantu se využívají vruty, případně šroubky. Ty se šroubují do plastové hmoždinky. Pokud se pant upevňuje pouze šroubkem, mívá tendenci povolovat. Někdy se při jeho upevňování stane, že se začne ve vyvrtaném otvoru protáčet, a to znamená, že je stržený. Pak už není možné jej utáhnout. Životnost pantů a dvířek je rovněž závislá na plastových podložkách. Ty bývají běžnou součástí balení a vkládají se mezi ramínko a korpus, a to v místě, kde kotvíme pant ke korpusu.

Který šroubek ovlivní správné seřízení

Jestliže dvířka u kuchyňské linky padají, svěšují se, nebo nedoléhají, upravíme jejich polohu seřízením tří druhů šroubků. Šroubek nejblíže k misce vyrovnává křídlo dvířek ve svislém směru. Spodní a horní šroubky vyrovnávají křídlo dvířek ve vodorovném směru. Nejvzdálenější šroubek, tedy ten, který je umístěn na ramínku ovlivňuje lícování dvířek. S jeho pomocí upravujeme křídlo dvířek odstávající od korpusu.

Špatně fungující dvířka poznáme i pohledově. Je-li mezera mezi dvířky při čelním pohledu na skříňku rozšířená, naznačuje to problém. V případě správného fungování je mezera mezi dvířky na všech místech stejně široká. Pokud máme na kuchyňském nábytku dvířka vyklápěcí – tedy jednokřídlá, ta budou signalizovat poruchu tak, že jejich hrana nebude rovnoběžná s hranou korpusu skříňky.

Jak opravit padající dvířka

Dvoukřídlá dvířka u kuchyňských skříněk by měla mít mezi sebou správně vzdálenost cca 2 mm, což poznáme zasunutím zhruba stejně silného pravítka do spáry. Správně vyladěná dvířka poznáme tak, že mezi nimi pravítko snadno projde. Pokud však dvířka o sebe drhnou, nebo je dokonce vůbec nezavřeme, musíme je vyrovnat pomocí prvního vrutu na ramínku pantu. Pokud jej utáhneme, nebo naopak povolíme, měli bychom tak vrátit dvířka skříňky na správné místo.

Co se svěšenými dvířky

Jsou-li dvířka pokleslá v celé své šířce, může být středová spára v pořádku, ale dolní a horní okraj dvířek spolu nelícují. To se projeví na horním i dolním okraji obvykle nevzhledným zubem, který je na první pohled patrný. Nyní přichází na řadu horní a dolní šroubek (jsou součástí plotničky). Opět použijte křížový šroubovák a vylaďte dvířka dle potřeby. Zkontrolujte opravu pohledově a případně ještě vše dolaďte, aby spolu lícovaly horní i dolní okraje dvířek.

Oprava nedoléhajících dvířek

Nedoléhající dvířka nejsou z čelní strany nijak patrná, ale z boku již odstávající křídlo dvířek odhalíte snadno. Jestliže tedy jedny dvířka nedoléhají a s druhými netvoří rovinu, přijde na řadu šroubek, který je umístěný nejdál na ramínku. Problém se vyskytuje obvykle dole na spodní straně dvířek, a tak nastavujte šroubek na spodním pantu. Jakmile jej přitáhnete, dostanete dvířka zpět do správné polohy.