Velikost knihovny

Od množství knih, které už doma máme a očekávaného tempa jejich přibývání, se odvíjí velikost knihovny. Pokud koupíme knihovnu „tak akorát“ na stávající množství knih, velmi brzy budeme hledat další vhodný prostor.

Kdo vlastní jen menší množství literatury, může se poohlédnout po některém zajímavém designovém kousku. Taková knihovnička může v místnosti představovat atraktivní solitér, který upoutá svým tvarem i materiálem. Zaručeně přitáhne pozornost, ale určitě za nás nevyřeší skladování většího množství knih. Podobně je to i se samostatnými policemi zavěšenými přímo na zeď.

Pokud se rozhodneme pro knihovnu vyrobenou na míru, můžeme využít i prostory, kam se běžný nábytek nevejde a které ani příliš jiné využití nemají. To bývá např. prostor pod schody či v půdních vestavbách.

Přístupnost knih

Platí, že knihy, které nedokážeme v knihovně najít, jako bychom ani neměli. A je jedno, zda jsou schované v druhé či třetí řadě, nebo zůstaly po stěhování v krabici od banánů někde pod postelí. Tituly, které bereme do rukou častěji, by měly být snadno dostupné i fyzicky, Zapomenout bychom neměli ani na dostatečné osvětlení.

Ideální velikost polic pro knihy

U plně zaplněných knihoven nesmíme opomenout tíhu knih. Materiál polic by měl být silný minimálně 1,8 cm. Obvyklá hloubka polic bývá 30 cm. Pokud je knihovna širší než 80 cm, pak by pod policemi neměly chybět zpevňující prvky, případně bychom měli zvolit police silnější než 2,3 cm.

Variabililta se vyplatí - často teprve když začneme knihy do knihovny ukládat, zjistíme, že nám z toho či onoho důvodu vyhovuje určité řazení. Proto je pro skladování většího množství knih výhodné, pokud aspoň část polic je výškově přestavitelných.

Jak chránit knihy před prachem?

Otevřené knihovny jsou hezké, ale musíme počítat se zvýšeným usazováním prachu. A komu se chce vyndávat jednu knihu po druhé a oprašovat ji. Zmírnit pronikání prachu mezi knihy pomohou uzavřené knihovny. Někteří výrobci nabízejí možnost volby dvířek ze stejného materiálu jako je korpus knihovny nebo skleněných.