Kvokavost souvisí se slepičím mateřským instinktem a slepice postihuje hlavně zjara, kdy příroda vybízí k sezení na vejcích a vyvedení nového života. Jestliže máte i kohouta a těšíte se na kuřátka, období kvokání s nadšením uvítáte. Stane se ale, že začne kvokat nosnice. To je potom problém, protože slípka bude jen sedět v hnízdě, pokvokávat a přestane snášet. Když se k ní přiblížíte, může na vás i zaútočit. Takto vydrží trucovat klidně několik týdnů až dva měsíce.

Kvokavosti se dá do velké míry předejít tím, že nakoupíte takové druhy slepic, u kterých byl sklon ke kvokání šlechtěním potlačen. Obvykle jde o výkonné nosnice, jako jsou například Amroksky a Plymutky. Naopak třeba hedvábničky ochotně vysedí i cizí vejce a touhy být matkou se za nic na světě nevzdají.

V případě, že si na své přirozené instinkty vzpomene i slepice určená výhradně pro snůšku, je potřeba včas zakročit a kvokání jí rozmluvit, jinak bude váš jarní stůl ochuzen o desítky vajec. Kvočnu je nutné izolovat od ostatních slepic. Můžete zkusit zavřít ji na pár dní do velké bedny či králíkárny, jejíž dno tvoří pletivo. To je na sezení nepříjemné a chladné, takže slepici brzy dojde, že tady žádné vejce nevysedí, a kvokat přestane.

Jde zřejmě o nejhumánnější metodu, jak nechat kvočnu takříkajíc "vychladnout". Někteří chovatelé doporučují praktiky mnohem drsnější: nechat slepici bez jídla a vody, zavěsit ji v pytli na strom, vymáchat v sudu s vodou. Jestli ke svým slepičkám chováte určité city, tak je takto trápit asi nebudete.

Jestliže se rozhodnete nechat slepici vykvokat přirozeně a oželet její vejce, dejte jen pozor, aby nepřeskakovala i na jiná hnízda a neměla snahu zahřívat všechna vajíčka v kurníku. Ta by se pak rychle kazila a ze snůšky by nezbylo už vůbec nic.

(Zdroje: http://www.chovzvirat.cz/clanek/833-slepice-nenesou/, https://www.slepicar.cz/blog/21-co-delat-kdyz-slepice-kvokaji.html)