Přesto, že spánkem trávíme podstatnou část svého života, nevěnujeme vždy dostatečnou pozornost prostředí, ve kterém se spánku oddáváme. Jak zajistit, aby ložnice působila především bezpečně, útulně a pohodlně?

Ložnice není pracovna

Pracovní stůl s blikajícím počítačem, který vám připomíná všechny nesplněné úkoly, mihotavé světlo televize či pípající mobilní telefon na klidném spánku nepřidá. Nehledě na to, že tzv. modré světlo negativně ovlivňuje kvalitu spánku. Některé věci zkrátka do ložnice nepatří, odstraňte je nemilosrdně z odpočinkového prostoru. Ložnice by měla být hlavně místem klidu, kde se oprostíte od každodenních starostí a myšlenek na práci. Pokud vaše bytové podmínky nedovolují zřízení samostatné pracovny a někam pracovní stůl zkrátka vmáčknout musíte, oddělte jej v ložnici alespoň částečně paravánem či závěsem. Snažte se neusínat s mobilním telefonem v ruce, nejrozumnější je nechat telefon přes noc v nabíječce v oddělené místnosti, aby vás ke kontrole nových zpráv nepokoušel během noci. Do ložnice pořiďte tmavé závěsy nebo žaluzie, které pomohou odstínit světelný smog z ulice.

Ložnice nebo skladiště?

Dalším nešvarem je zahlcování ložnice nepotřebnými nebo neuklizenými věcmi. Je to logické, do místnosti určené pro spánek během dne obyvatelé bytu nevstupují tak často, zůstává skryta i zrakům návštěvníků a je proto ideálním odkladištěm věcí, které jinde zabírají prostor. Stejně tak když je potřeba provést rychlý úklid, pojme ložnice spoustu rozházených věcí, rozečtených knih, našpiněného oblečení a dalšího provozního nepořádku. Místnost zahlcená věcmi působí těžkopádně, prostor plný krabic a pytlů s oblečením se navíc obtížně uklízí a udržuje v čistotě. Nepořádek a poházené věci působí rušivě a určitě nepřidají na spánkové pohodě. Pro sezónní věci najděte místo jinde nebo pro ně vyrobte adekvátní úložný prostor. Projděte své oblečení a doplňky do domácnosti a zvažte, co už nepotřebujete a můžete vytřídit, darovat na charitu, prodat či vyhodit. Snažte se minimalizovat chaos v oblečení, ukládat věci na vyhrazená místa a ložnici udržovat vzdušnou, uspořádanou a uklizenou.

Do ložnice patří minimalismus

Při zařizování ložnice se řiďte i dalšími zásadami, které z ní udělají útulné a pohodlné místo pro spánek. „Pokud to alespoň trochu lze, je vhodné ložnici vybavit opravdu jen nezbytnými kusy nábytku, které jsou kromě postele noční stolky, komoda na drobné prádlo, případně křeslo pro čtenáře. Zbytek teoreticky nepotřebujeme. Barvy nábytku by poté měly být neutrální. Co se nejrůznějších dekorací týče, doporučuji svého kreativního ducha nechat vyřádit například na osvětlení, které je dobré volit hned v několika úrovních. Ložnice ovšem není místem, kde uplatníte velké množství dekorací,“ vysvětluje interiérová designérka Anke Gult.

Velmi žádoucí jsou naopak v interiéru ložnice přírodní prvky a materiály, stejně jako přiměřená barevnost. „Samozřejmě existují nějaké obecné poučky o tom, jaké barvy bychom měli do ložnice volit a kterých bychom se naopak měli vyvarovat, avšak ložnice musí na jejího obyvatele působit především útulně, bezpečně a komfortně. Proto nelze jednoznačně říci, které barvy jsou špatné a které dobré. Každý má totiž jiné preference a líbí se mu něco jiného,“ říká Anke. Přesto dodržujte některá univerzální doporučení, které zajistí útulný a komfortní prostor. „Pokud zvolíme světlejší podlahu, můžeme si dovolit vymalovat zdi sytějšími a tmavšími barvami. Strop by však vždy měl zůstat světlý, aby ložnice působila vzdušně a nikoli stísněně,“ dodává designérka.