Orchideje patří mezi oblíbené pokojové rostliny. A není divu – jsou zdobné poměrně nenáročné, a když jim dáte světlo, teplo a občasnou zálivku, rostou jako o život. Podle japonských zahradníků ale existuje pár jednoduchých rituálů, které jim mohou ještě více zpříjemnit život. Když je budete pravidelně dělat, odměna vás nemine.

Zalévejte podle barvy kořenů

U těchto exotických rostlin je těžké odhadnout, kdy potřebují zálivku a kdy je naopak příval vody obtěžuje. Rozklíčovat tenhle „zalévací hlavolam“ můžete podle barvy kořenů. Jsou-li zelené, orchideje jsou zavlažené, spokojené a nic nepotřebují. Jakmile ale „chytnou“ šedavý odstín, je to znamení, že substrát je suchý a potřebuje svou porci vody.

Koupel jednou měsíčně

Japonští pěstitelé orchidejí doporučují vyhlásit jednou za měsíc „velké koupání“. Týká se všech orchidejí, které máte doma. Jak taková kratochvíle probíhá? Jednoduše. Vezmete květináče s orchidejemi a dáte je do větší nádoby (či nádob) a zalijete vodou. Květiny ponecháte v lázni 20 minut a poté je přesunete do „sucha“.

Na to, jak pečovat o orchidej, se podívejte v následujícím videu:

Zdroj: Youtube

Česneková vzpruha

Každé dva týdny byste měli orchidejím dopřát dávku vitaminů a minerálů. Tu zajistíte česnekovým roztokem. Jak si ho vyrobíte? Je to jednoduché. Vezměte tři stroužky česneku. Pozor – neloupejte je! I se slupkou je nakrájejte na kousky, vložte do uzavíratelné dózy a zalijte 1 litrem vody. Směs „zavíčkujte“ a nechte 24 hodin odležet. Poté používejte jako zálivku, odpudí dotěrný hmyz a případné škůdce. Navíc pomůže kořenům k lepšímu růstu a rozvoji.

Mléčné osvěžení

Jednou za dva týdny otřete listy orchidejí mléčným roztokem. Ten si vyrobíte z 1 dílu mléka a 2 dílů vody. Pak stačí jen namočit odličovací tampon do směsi a vytřít listy po obou stranách (tedy na povrchu i zespodu). Listy pak budou krásně zelené a silné.

Substrát měňte jednou za 2 roky

Aby vaše orchideje dobře prospívaly, udělejte jim jednou za 24 měsíců velkou údržbu. Odstraňte z květníků starý substrát. Poškozené části kořenů ostřihněte a poté jednotlivé orchideje zasaďte do nového substrátu. Nádherně porostou!

Zdroje: www.youtube.com, www.kupi.cz

Související články