Nejlevnější možnost

Pokud se vám do ochrany proti hmyzu nechce příliš investovat, sáhněte po nejjednodušší a nejlevnější variantě, síti nalepené přímo na rám okna. Veškeré příslušenství najdete v nabídce supermarketů či hobby marketů. Balení většinou obsahuje suché zipy, případně oboustrannou lepicí pásku. Síť si sami zastřihnete podle velikosti okna a upevníte. Celková funkčnost ochranné sítě se odvíjí od vaší pečlivosti a šikovnosti. Pokud síť nenalepíte dobře, hmyz se přes ni nakonec dostane. Toto řešení je relativně levné, dá se velmi snadno nainstalovat, nicméně jeho trvanlivost není nijak dlouhodobá a v příští sezóně si nejspíš budete muset pořídit sítě nové. Navíc je prakticky nemožné jednou nainstalovanou síť jakkoli upravit a manipulovat s ní. To poměrně znesnadňuje mytí oken a jejich údržbu.

Rámečkové sítě

O něco pokročilejší technologií jsou rámečkové sítě, které se zpravidla vyrábějí na míru podobně jako žaluzie. Ostatně toto řešení najdete často v nabídce firem, které se výrobou a prodejem ochranných žaluzií zabývají. Rámečkové sítě se vyrábějí přesně na míru vašeho okna a obvykle se přichycují buď k rámu oken nebo do zárubní. Při instalaci se často využívají kolíčky, kterými se rámeček fixuje, což ale znamená vyvrtat malé dírky buď do zárubně oken nebo přímo do fasády. V tomto případě se ujistěte, že takový zásah neovlivní záruční dobu vztahující se na tyto stavební prvky. Rámečkové sítě jsou vhodné zejména do oken, která se otevírají dovnitř nebo se nepoužívají příliš často. V ostatních případech lze při otevírání okna rámeček v případě potřeby vyndat, ale při každodenním použití to není příliš pohodlné. Výhodou rámečkových sítí je relativně nízká cena, velmi snadná instalace a poměrně slušná odolnost. Samozřejmě se může stát, že se po nějaké době používání objevují netěsnosti mezi rámečkem sítě a oknem.

Rolovací nebo plisované sítě

Pro často používaná okna se velmi dobře hodí roletové či plisované sítě proti hmyzu. Ty se dají vytahovat podobně jako běžné rolety, takže okno chrání jenom když to potřebujete (chcete mít například večer otevřené okno a svítit), ale zároveň při vytažené síti je okno plně funkční a vy ho můžete normálně používat a umývat. Instalace roletových sítí je téměř shodná s běžnými roletami. Instalují se obvykle na horní část rámu okna a po boku oken jsou umístěny lišty. Spodní okraj roletové sítě buď zapadává na magnet do rámečku, nebo je roleta zakončena štětinami, které při dolehnutí k parapetu zajistí, že se hmyz tudy nedostane. Toto řešení je velmi praktické a poměrně trvanlivé. Nevýhodou je o něco vyšší cena i náročnější instalace, kterou obvykle provádí profesionálové ze specializované firmy. I tady je totiž důležitá přesnost. Při častějším používání může po určité době navíc dojít k netěsnostem bočních lišt, například když se síť po čase trochu zkroutí a přestane dobře doléhat.

Dveřní sítě proti hmyzu

Zejména pro dveře, ale také pro některé typy oken, se dají využít sítě křídlové. Ty jsou opět vyrobeny v pevném rámu na míru, nicméně jsou z jedné strany ukotveny nahoře a dole a otevírají se i zavírají podobně jako klasické dveře. U oken se s tímto typem setkáme méně často, nicméně v nabídce firem se také nacházejí. Velkou výhodou křídlových sítí je vyšší trvanlivost a spolehlivá provozuschopnost (pokud vám sítí ve dveřích neproběhne dítě nebo pes). Pro dlouhodobou funkčnost je ale nutná velmi přesná instalace tak, aby se rámeček neprověšoval a zároveň hladce dosedal do všech míst při zavření. I proto bývá celková pořizovací cena tohoto typu sítí o něco vyšší.

Když nemáte síť pomůže příroda

Ochrana před hmyzem v podobě okenních sítí nemusí vyhovovat každému, třeba proto, že sice zabrání vniknutí nezvaných hostů z hmyzí říše, ale zamezí vstupu také části světla. Jestli se vám nechce zakrývat okna sítí pro hmyzu, můžete vyzkoušet některé z rad našich babiček.

Říká se například, že pokud do truhlíků na parapetu dáte skleněné baňky fialové barvy, mouchy se takovému oknu raději vyhnou a nebudou jím létat do místnosti. Komárům zase na rozdíl od nás ani trochu nevoní levandule, máta peprná či hřebíček. Pokud si tedy tyto bylinky usušíte a pověsíte v síťce nebo plátěné pytlíku do okna měli by si svou cestu do vašeho obýváku či ložnice rozmyslet.