První sprchu používali asi už staří Řekové. Aby ne, vždyť v té době byla moderní kalokagathia – rovnováha těla a duše. Hygiena byla jednou z možností, jak si udělat dobře po obou stránkách. Jenže v čase dějin tahle blahodárná myšlenka vyšuměla. A byla doba, kdy lidé mytí moc nedali. Dokonce se šuškalo, že voda je škodlivá a jenom roznáší viry, bakterie a nemoci. A tak se chudina raději moc nemyla, aby se nenakazila.

Hygienu rozpohybovala kanalizace

Slavné s hygienou to nebylo ani u bohatších. Existovali sice lázně, kde byly dřevěné vany, kádě a sedací koupele. Ale většinou fungovaly spíše jako nevěstince, než jako očistné místo.

Zájem o hygienu se zvýšil až v 19. století, když se ve městech začala budovat kanalizace. Lidé už nemuseli nosit vodu domů, a tak si s gustem užili i nějakou tu chvilku očisty. Ale také to nebylo tak snadné. V té době totiž kolovala různá společenská dogmata na téma mytí intimních partií. Obzvláště ženy byly vystavené různým tlakům na cudnost, mravnost a proto spousta z nich (aby nenaštvala své okolí případně toho Nejvyššího) se raději potila v objemných šatech. A ten odér! Nepřebila ho ani krása či mládí sličných slečen. Natož nějaká voňavka.

Za sprchu vděčíme vojákům

Dámská hygiena souvisela se snahou zrovnoprávnit pohlaví. A dá se říci, že se naplno rozvinula až ve 20. století. Proto většina nás žen vděčí za pravidelnou koupel svým praprapra babičkám. Co se týče sprchování, to zpopularizovali francouzští vojáci v roce 1860. V armádě se tenhle způsob hygieny začal používat na zkoušku a velmi se osvědčil. Sprchování nejen eliminovalo choroby, vši a další nepříjemnosti, ale bylo i ekonomičtější než klasická koupel. Na to konto se sprcha rozšířila i do dalších veřejných prostor, které sdílí stovky a tisíce lidí. Například do věznic, kasáren, plováren či internátů.

Dejte sprchu do igelitového sáčku

Mít sprchu doma je výdobytek, o kterém by si naši předkové mohli nechat zdát. Proto pokud máte doma funkční sprchu, jste ve velké výhodě. Nicméně i o tenhle poklad se musíte starat. Ať už máte sebevymazlenější sprchu, jednou se na ní stejně objeví vodní kámen, který pomalu ucpe některé z trysek. A v závěru vám sprcha bude fungovat jen napůl. Co s tím? Jednou za čas odmontujte sprchovou hlavici a vložte ji do pevnějšího uzavíratelného sáčku (můžete použít například sáčky do mrazáku). Dovnitř dejte společně se sprchou i směs, kterou jste si namíchali z 1/3 vody a 2/3 octa. Nakonec vše zazipujte a nechte působit přes noc.

Sprchu od vodního kamene vyčistíte pomocí octové vody. Postup, jak na to, najdete ve videu:

Zdroj: Youtube

A zase proudí spousta vody

Ráno sprchu opatrně vybalte. Ocet by měl trysky výrazně pročistit a voda by přes ní měla proudit bez problémů. Sprchu opláchněte a našroubuje zpátky do sprchového koutu. Bude vám bez problémů sloužit dalších pár týdnů, než se znovu zanese vodním kamenem. Pak tedy postup opakujte.

Související články

Zdroje: www.stoplusjednicka.cz, www.cs.wikipedia.org