Mechy jsou na rozdíl od lišejníků agresivní, svými kořeny pronikají do kůry a odčerpávají vzácné tekutiny, které se strom zoufale snaží dostat do koruny. Lišejníky sice stromu nijak neškodí, nicméně mohou být startovací plochou pro různé mechy. Na přesná návod, jak očistit ovocné stromy se podívejte ve videu:

Zdroj: VLM

Pozor! Nikdy nepoužívejte drátěný kartáč!

Stará pilka na železo, provaz, obyčejný kartáč nebo hygienická štětka či smeták. Toto náčiní vám pomůže zbavit ovocných stromů nežádoucích mechů a lišejníků. Pozor, nikdy nepoužívejte drátěný kartáč, kterým byste mohli strom poranit!

Vezměte náčiní, z kmene stromu postupně a pomalu seškrabujte vrstvu mechů a lišejníků. Nemusíte se bát, obzvláště u starých stromů je kůra silná a dá se velice dobře očistit.

Provaz pro strom funguje jako „zubní nit"

Problém nastává v momentě, kdy potřebujete vyčistit úžlabí, tam kde větev vyrůstá z kmene stromu. V tomto místě se hromadí vlhkost, která prakticky neodtéká a může zamrzat. Strom pak praská, objevuje se i hniloba. Pomůže vám obyčejný provaz, na kterém můžete případně uvázat jeden až dva uzly, funguje na principu zubní nitě. Provaz prohoďte užlabím a strhávejte nečistotu. Provazem se dostanete i do vyšších poloh. Takovou péčí prodloužíte životnost stromu. Výborné náčiní je i hygienická štětka, kterou úžlabí perfektně dočistíte.

V nečistotách se skrývají choroby

Pokud je vrstva nečistot silnější, můžete použít starou pilku na železo. Seškrabujte s citem, dokud nevyčistíte celou plochu. Ve vrstvách vlhkých nečistot se skrývají choroby, plísně a houby, které stromu škodí a časem jsou dokonce schopné ho zahubit, nebo se negativně projeví na kvalitě ovoce.

Po vyčištění stromu je ideální ovocné stromy nabílit.

Zdroje: www.ceskestavby.cz,https://chovatelka.cz/