Řetízková houpačka s opěrkou

Dvě zahnuté trubky spojíme sedátkem a opěrkou. Není potřeba nic svařovat, pouze v trubkách vyvrtáme otvory pro kroužky či karabinky na zavěšení řetězů a otvory pro šrouby, kterými přitáhneme prkénka. Vhodné jsou zápustné šrouby.

Řetízky musí mít uchycení ve čtyřech bodech na houpačce, aby ji bylo možné vyvážit, a ve dvou bodech na vodorovném trámu, přičemž od horních kroužků k trámu by měla být až třikrát větší vzdálenost než od horních kroužků k sedátku, aby se houpačka vůbec houpala.

Houpačku vyvážíme tak, že připevníme zadní řetízky, houpačku vyrovnáme, aby měla sedátko vodorovně, případně vpředu o něco více zvednuté, a připevníme přední řetízky.

Pokud máme tu možnost, kroužky rozřízneme, odehneme, prostrčíme, stiskneme a svaříme, pokud ne, použijeme malé karabinky. Kroužek nebo karabinku prostrčíme oběma protilehlými otvory v trubce, zavěšení bude pevnější.

  • Řetízky lze nahradit lany nebo kovovým lanky, musíme je však rozdělit vždy na tři díly na každé straně a ty ke kroužkům přivázat samostatně. Není možné lano přivázat k opěrce, provléknout je nahoře kroužkem a jeho druhý konec přivázat k sedátku, protože takový závěs by se v horním kroužku prosmekával a houpačka by nedržela ve správné poloze.

Plotna

Základem této velmi jednoduché houpačky je ocelová plotna o síle plechu 6−10 mm. Mohli bychom ji třeba získat ve sběrných surovinách. Silný plech se při zatížení prohne jen do určité míry, ale zároveň bude pružit, takže houpajícím se nabídne zajímavý efekt.

Aby plech nerezavěl a tím pádem nešpinil, houpačku natřeme barvami určenými pro nátěry střech; jsou pružné, snesou změny teplot a prodávají se buď ve spojení základní a vrchní, nebo jako jedna nátěrová hmota s vlastnostmi základní i vrchní barvy.

Pilníkem ztupíme všechny hrany a smirkovým papírem je začistíme a poté do plechu vyvrtáme čtyři otvory pro zasunutí závěsů.

Závěsy vyrobíme buď ze silného drátu, který můžeme zespodu ještě bodově přivařit k plotně, nebo použijeme silné šrouby. Vhodnější jsou ty, které nemají závit po celé délce, protože jsou pevnější; šroub se závitem by mohl při ohýbání popraskat.

Pro zavěšení použijeme buď lana, nebo pozinkované řetězy.

Houpačka s fantazií

Při likvidaci staršího nábytku rozhodně nevyhazujme dýhované dřevotřískové desky. Lze z nich totiž vyrobit originální houpačku vhodnou na příjemně pomalé pohupování.

Dřevotříska je sice křehká, ale když na spojení dílů použijeme dostatečně dlouhé zápustné šrouby (pro které je třeba vyvrtat otvory) a sílu lana rozložíme do plochy, vydrží i vyšší zatížení.

Houpačku můžeme zavěsit klasicky do dvou bodů, lepší je však jeden bod (řetěz omotaný kolem kmenu a karabinky), protože umožní i lehké natáčení do stran. V tomto případě je však nahoře nutná vzpěra z latě s otvory, kterými bude možné lano volně posunovat. Jak houpačku pomalujeme, je už jen na nás.

Kování

Dnes lze v hobby marketech či v železářství sehnat prakticky jakýkoliv spojovací materiál, takže třeba trámy pro samostatně stojící konstrukci houpačky můžeme spojovat kovovými spojkami. Dřevo tedy nemusíme dlabat, pouze je seřízneme do příslušného tvaru.

Ve stejných obchodech lze sehnat kování, přes které houpačku zavěsíme na vlastní konstrukci, trám pergoly nebo třeba na strom.

Foto a kresby autor a Shutterstock