Kačenka česká

Jednou z prvních jedlých hub, která nás na jaře potěší, je kačenka česká. Bohužel se však jedná o houbu vzácnou, jíž je možné najít jen v některých oblastech naší republiky. Nejraději má listnaté háje nebo staré sady - odrazovým můstkem pro ni mohou být staré stromy třešní, olší nebo topolů.

Výhodou kačenek je, že rostou v houfu. Na vynikající smetanovou omáčku nebo rizoto tak stačí najít jen pár stanovišť.

Smrž polovolný

Kačenku můžete často zaměnit za smrže. To ale nevadí, jelikož i tato houba je jedlá a lahodná. Najdete ji na podobných místech, jako kačenky. Zaměřte se však na trávu a jasany.

Na území České republiky roste asi 10 druhů smržů - všechny jsou jedlé a připisují se jim ozdravné účinky. Mají pomoci s posílením imunity a proti zánětům.

Ucháči

Už v březnu můžete najít i první z ucháčů. Laik by se ale měl mít na pozoru, protože existují dva druhy - ucháč obecný a ucháč obrovský. První z nich je označován mykology za jedovatý a neměl by se tedy konzumovat.

Ucháč obrovský vytváří až 200 mm vysoké a 130 mm široké plodnice, klobouk má kulatý a připomíná mozek. Roste dosti hojně na tlejícím dřevě jehličnanů, vzácněji také listnáčů či v jejich blízkosti.

Závojenka podtrnka

V parcích, zahradách nebo sadech najdete bělavou houbu s poetickým názvem - závojenka podtrnka. Orientačním bodem, kde se na i zaměřit, je oblast mimo les, bohatá na růžokvěté rostliny. Houbu poznáte tak, že voní po mouce. Povrch kloboučku je za vlhka lepkavý a za sucha lesklý. Lupeny jsou prořídlé, vysoké, zpočátku bílé, potom masově růžové. Dejte si pozor, aby nebyly nažloutlé, protože pak se jedná o záměnu s jinou houbou, smrtelně jedovatou závojenkou olovovou (nebo olověnou).

Penízovka smrková

Pokud se chcete nejen procházet, ale také padnout na kolena, můžete sbírat drobné penízovky smrkové. Tyto houby, jak název napovídá, rostou v lesích, kde se vyskytují hlavně starší smrky. Penízovky rostou na šiškách a často ve velkém shluku. Na tuto houbu nebudete potřebovat nůž, ale nůžky. Lahodné jsou totiž pouze kloboučky, které můžete přidat do polévky nebo rizota. (Zdroj: www.houbareni.cz)

Březen nabízí také známé houby, které však nerostou v hojném počtu. Najít však můžeme Jidášovo ucho, oblíbenou hlívu ústřičnou nebo bedlu zahradní. (Zdoj: houby.naturfoto.cz)