Soutěž o nejkrásnějšího Kaštaňáka, tedy postavičku nebo zvířátko z přírodnin, pořádá tradičně počátkem podzimu Správa Krkonošského národního parku především pro školáky z okolních škol. „Úkolem dětí bylo vytvořit postavičky z přírodnin, tedy nejen kaštanů. K tvoření používaly spadané listí, korek, kukuřičné šustí, bukvice, žaludy, brambory, drobné lesní plody, kůry, mech, šišky, nažky z javorů..." vysvětlila nám Kamila Nývltová, lektorka ekologické výchovy a dodala: "Soutěží Kaštaňák se snažíme v dětech zapojit fantazii a chuť procházet se podzimní krajinou, aby nám ukázaly, jak dovedou být nápadité a kreativní... A v letošním ročníku se to opět povedlo.“

"V říjnu 2019 proběhl již 24. ročník této soutěže. Soutěží se ve třech kategoriích - MŠ, 6 - 10 let, 11 - 15 let. Podzimní akce si našla příznivce z poměrně širokého okolí, nejsou to vyloženě jen místní školy. A z toho máme jako pořadatelé také radost," uvedla Nývltová. Letos se zapojilo 7 základních škol (Lánov, Krkonošská Vrchlabí, Čistá u Horek, Jana Harracha Jilemnice, Mladé Buky, Spec. ZŠ Úpice, Rokytnice nad Jizerou) a 4 mateřské školy (Horská Vrchlabí, Špindlerův Mlýn Labáček, Jesle a MŠ Medvědi Kolín, Komenského Vrchlabí).

Celkem se soutěže zúčastnilo přibližně 120 dětí. Mnoho výrobků bylo kolektivních, na jedné věci spolupracovalo i více než 10 dětí. Jak sami uvidíte v galerii z letošního Kaštaňáka, vybrat tři nejlepší výtvory z každé kategorie, bylo víc než těžké. Malou odměnu tak získali všichni zúčastnění.

Další oblíbené krkonošské aktivity pro školáky i širokou veřejnost

Další oblíbená aktivita, kterou pracovníci Správy KRNAP pro školáky připravují, se jmenuje Bodlinka. O ježky, kteří se nestihli zazimovat, pomáhají během zimního období pečovat děti ve třídách. Na jaře se školáci účastní jejich vypouštění zpět do volné přírody. Řada škol z regionu se též pravidelně zapojuje do hrabání stařiny na botanicky vzácných lokalitách. Školáci tak přírodě nejen pomohou, ale zároveň dobře poznají místa, kde rostou vzácné rostliny.

Pracovníci Správy Krkonošského národního parku každoročně připravují i řadu akcí pro širokou veřejnost. Zajímavé informace můžete získat při tematických exkurzích nazvaných Nás učí příroda; oblíbené jsou také fotovycházky pro fotografy do méně známých koutků Krkonoš. Pravidelné besedy a promítání se pořádají ve vrchlabském Krkonošském centru environmentální výchovy, známém jako Krtek. Aktuální informace o připravovaných akcích najdete na webu Správy KRNAP - www.krnap.cz