Než se k ní rozhodnete, odpovězte si dvě otázky.

  1. Má vaše kuchyně dobře vyřešenou dispozici? Ne? Pak výměna dvířek její funkčnost nezlepší.
  2. Jsou v pořádku korpusy – třeba proto, že vám několikrát vytekla voda sifonem do spodních skříněk? Ne? Pak je renovace jen ztrátou času a vyhazováním peněz.

Kdy renovovat?

Samozřejmě tehdy, když nemáte finance na novou kuchyni a renovace vyjde výrazně levněji. Nebo pokud počítáte s výměnou kuchyňského nábytku za dva či tři roky, až vám skončí stavební spoření, ale stav kuchyně je už hodně tristní.Případně jste-li šikovní a máte pocit, že se vám okoukala dvířka, nebo že se bez staré kuchyně z masivu po babičce neobejdete.Pozor ovšem na představu, že renovace bude výrazně levnější než nová kuchyně.Projděte se raději předem obchody a spočítejte si, kolik bude renovace stát. Abyste nezjistili, že nová kuchyně od tuzemského výrobce vyjde nastejno či dokonce levněji!

Kolik co stojí

Kování

Zkuste počítat – i hodně malá kuchyně potřebuje minimálně 16 úchytek. Jejich průměrná cena se pohybuje kolem 39 až 189 korun, což znamená, že při 16 kusech musíte počítat s částkou 624 až 3024 korun.

Při výběru si všímejte nejen ceny, ale také toho, do jakého úhlu dvířka otevřete, přednost by měly dostat typy nabízející otevření alespoň do úhlu 110°.

Dveřní závěsy neboli panty také nejsou za hubičku (a staré do nových dvířek nepoužívejte, autu po generálce také dopřejete nové pneumatiky!).

Jeden pár závěsů přijde na 229 až 239 korun, což třeba při 16 dvířkách představuje částku 3664 až 3824 korun. Ponechání původních závěsů může být problematické, nemusejí totiž nová dvířka udržet.

Deska

Za metr nové pracovní desky se šířkou 60 cm pak zaplatíte od 599 do 1050 korun, neboli za 2,4 m délky 1438 až 2520 korun.

Pravda, tyto ceny vás čekají v hobbymarketech, jestliže zajdete do specializovaných prodejen pro nábytkáře nebo do stavebnin (zde pořídíte za velmi slušné peníze kuchyňské pracovní desky), výrazně ušetříte. Musíte si však najít čas pro nákup, tady se o víkendech neprodává, některé prodejny zavírají i dříve než v 18 hodin.

Dvířka

Počítáte? K cenám za úchytky, pracovní desku a závěsy si připočtěte hlavně cenu dvířek. V hobbymarketech za borovicová kazetová dvířka (neupravená) o rozměrech 39,5x59,4 cm chtějí 329 korun, za bílé provedení 580 korun.

A dvířka ke spodním skřínkám? Při rozměrech 69x49,4 za borovicová zaplatíte 399 korun, za bílá však 925 korun!

Takže – dobře počítat, ale také vybírat materiál i místo, kde jej pořídíte. Firmy, které nabízejí renovaci panelákových kuchyňských linek, se pohybují v relacích kolem osmi tisíc a více, při změně dispozic a doplnění dalšími skříňkami či dalšími elementy (dřez, baterie) cena samozřejmě stoupá.

Renovace v ženském pojetí

V některých případech postačí – alespoň na nějakou dobu – pouze kosmetická renovace, například v podobě tapet. Pokud ji doplníte výměnou pracovní desky a úchytek, můžete být docela mile překvapeni.

Rozhodně se vyplatí použít kvalitní samolepicí tapety, a to i přesto, že se jejich cena pohybuje kolem 129 korun za metr (šířka 90 cm) či 99 korun (šířka 45 cm) u „kovových“ a dalších náročných desénů.

Samozřejmě nejdříve odšroubujte úchytku a zatmelte případné nerovnosti, jinak vám vylezou na povrch tapet jako uhry na nečisté pleti.

Když se vám hned napoprvé nepovede nalepení, buďte v klidu, s těmito tapetami si to můžete vyzkoušet ještě několikrát. Budete-li olepovat oblé tvary, můžete si pomoci vysoušečem na vlasy a tapetu postupně pečlivě vytvarovat.

Samostatnou kapitolu představují hrany dvířek. Olepovací páska s lepidlem (délka 130 cm) vás přijde na 55 korun, takzvané nažehlovací hrany, k jejichž upevnění vám postačí žehlička, bývají o něco levnější.

Deska na prvním místě

Už bylo řečeno, že i v případě renovace v podobě tapet či korku (desky o rozměrech 30x60 cm se skvěle řežou ostrým nožem, o obkladovém korku v rolích ani nemluvě) je nezbytná výměna pracovní desky.

Pokud chcete dodat vaší kuchyni takříkajíc nový švih, měli byste navíc sáhnout po desce o síle kolem čtyř a více centimetrů a doplnit ji novým dřezem.

V hobbymarketech i speciálních prodejnách vám uříznou desku přesně na míru, dokonce většinou zvládnou i výřez pro dřez.

Moc nepočítejte s použitím starého nerezového dřezu. Vůbec nejde o to, zda je, či není poškrábaný. Jakmile byly jednou u nerezového dřezu osazeného shora do výřezu v pracovní desce nastaveny příslušné úchyty na konkrétní tloušťku, už je budete obtížně upravovat pro novou. Neriskujte! Pokud se vám dostane voda spárou kolem dřezu do desky (nejčastěji se používají ty z MDF materiálu, který natahuje vodu jako houba – jde o polotvrdé vláknité desky vyráběné takzvaným suchým způsobem z dřevních surovin), můžete se s ní rozloučit.

Tam, kde deska doléhá ke zdi, nezapomeňte na PVC profil nebo těsnicí lištu, aby vám nezatékala dozadu voda a nerozmáčela desku.

Můžete zkusit i obklad z dlaždiček. Ale: Spáry se vždycky špatně čistí, a položení horké pánve přímo na desku – k čemuž taková plocha nepochybně bude svádět – může skončit prasknutím dlaždice.

Po babičce nejen klokočí…

V některých bytech či na chalupách vypadají skvěle stylové kuchyně z masivního dřeva po babičce či původních majitelích. Odstranit oprýskané nátěry nebývá snadné, ať již zvolíte opálení benzinovou lampou, elektrickou opalovací horkovzdušnou pistolí nebo plechovku odstraňovače starých nátěrů.

Třetí možnost představuje použití louhu sodného, ovšem nejlépe někde venku na dvoře. Louh totiž doslova sežere všechno. Proto je také třeba po odstranění barvy nutné nábytek osprchovat proudem vody a nakonec ještě použít vodu s octem, aby se neutralizovaly účinky louhu. A pozor – použitá voda musí skončit pouze v kanalizaci, ne v trávě, a pracovat musíte s nejvyšší opatrností.

Třetí možnost představuje použití louhu sodného, ovšem nejlépe někde venku na dvoře. Louh totiž doslova sežere všechno. Proto je také třeba po odstranění barvy nutné nábytek osprchovat proudem vody a nakonec ještě použít vodu s octem, aby se neutralizovaly účinky louhu. A pozor – použitá voda musí skončit pouze v kanalizaci, ne v trávě, a pracovat musíte s nejvyšší opatrností.

Pokud byl nábytek natřen jen jednou, nemusíte hned sáhnout po louhu, stačí použít ocelový kartáč. Kuchyň tak může získat zajímavou módní „patinu“. Na trhu jsou dokonce barvy, které po aplikaci „starožitně“ popraskají.

Klasické dokončení představuje samozřejmě lakování, ať již kyselinotvrdnoucími laky, polyuretanovými či polyesterovými laky (chemicky schnoucí materiály). Dalšími variantami jsou fyzikálně schnoucí nitrocelulózové, alkydové pryskyřičné či vodou ředitelné laky.

Tip pro moderní kuchyni

Chcete mít moderní kuchyni a přitom ušetřit? Nahraďte horní skříňky policemi, koupit můžete již hotové s oblými hranami, stejně jako atraktivní nosníky z kovu či dokonce nerezu. Metrovou polici pořídíte za necelých sto korun, pár nosníků neboli konzole průměrně za 50 až 500 korun.

Pokud se už rozhodnete vyměnit dvířka u spodních skříněk,pořiďte si alespoň do některé ze širších skříněk takzvané plnovýsuvy. Pár stojí kolem 250 korun, můžete k nim přikoupit jako polotovar i zámky – také ve specializovaných prodejnách.

Kvalitu kuchyně určuje i vnitřní vybavení skříněk – drátěný program tuzemské výroby výrazně zvýší funkčnost, přitom je v porovnání s dovozovými výrobky cenově dostupný.