Jak správně vrtat dřevo?

Pro práci se dřevem jsou zapotřebí vrtáky méně masivní. Jejich základním rysem je dlouhá špička a poněkud méně masivní šroubovice. Takové provedení pomáhá při uchycení vrtáku v materiálu. Špička zabrání usmeknutí otáčejícího se nástroje. Pro vytváření otvorů, například vletových vstupů ptačích budek, slouží speciální frézovací vrták se dvěma lopatkami a dlouhou, vroubkovanou špicí.

Vrtání dřeva je energeticky vcelku nenáročné. Pro tyto práce poslouží i slabší bezpříklepová vrtačka, kterou můžeme upnout do stojanu. To nám vytvoří lepší pracovní podmínky. Pokud se dřevem budeme pracovat pravidelně, pak stojí za zvážení nákup průmyslového vysavače, který poslouží jako odsávací element. Výrazně nám ušetří následný úklid.

Vrtání kovů a zdiva

Před vrtáním do kovových desek nebo profilů si vždy předkreslíme, kam chceme otvory vrtat. Na vyznačení polohy nám pomůže lihový popisovací fix. Vzhledem k tomu, že vrtáky pro práci s kovy nemají předvrtávací špičku, přesné místo děr vyrazíme pomocí důlčíku.

Při vrtání kovů používáme masivní vrtáky z oceli, které mají přídavek legujících prvků. V současné době se používají titan nebo kobalt. Tyto prvky, přidávané do materiálu vrtáků při jejich výrobě, značně snižují opotřebení a tedy i nutnost častého broušení. Přesné vrtáky pro zpracování kovů jsou vyráběny kováním, válcováním a broušením. Zajímavý nástroj, stupňovitý vrták, se používá pro vrtání plechů bez nutnosti předvrtávat.

Zdivo a stavební materiály, jako je beton, se vrtají za pomoci speciálních nástrojů. Vrtáky pro vytváření děr ve zdech, mají karbidový břit, snižující opotřebení a zajišťující dlouhou životnost. Na cihly a porobeton nám stačí výkonnější bezpříklepová vrtačka, na beton již musíme mít k dispozici zařízení s příklepem, případně vrtací kladivo.

Úprava kovových materiálů

Odrezovacích a brusných kotoučů na vrtačky existuje několik druhů. Základní a nejjednodušší volbu představuje kotouč z brusného plátna. Ten použijeme především na dočištění kovových povrchů před natíráním.

Těžší kotouč, vyrobený z ocelových štětin, spolehlivě zatočí nejen s drobným obrušováním , ale i s hlubší korozí nejrůznějších ocelových profilů. Můžeme s ním i odstranit starý barevný nástřik, který se již částečně oloupal a chceme jej po několika letech opravit nebo zcela obnovit.

Požadavky na vrtačku

Výkonnější vrtačka se nám může hodit, stejně tak jako příklep. Šikovným prvkem moderního přístroje je rychloupínací sklíčidlo, vícerychlostní provedení nebo možnost plynulé regulace otáček využijeme při vrtání přesných děr. Pro vrtání jsou vhodné otáčky menší, u broušení oceníme možnost otáčky zvýšit na maximální možnou úroveň. Tím docílíme precizně očištěného povrchu před zahájením nanášení nátěrů.