Svažitý terén se může zpevnit terasami; jednotivé stupně se vytvoří s pomocí techniky a podepřou se zídkami, gabiony nebo palisádami. Betonové palisády vydrží déle než dřevěné, i když třeba nevypadají tak hezky. Pro vylepšení vzhledu se často nechávají zarůst popínavými rostlinami nebo mechem.

Na svazích můžeme vybudovat okouzlující skalku. Větší kameny zasadíme do svahu tak, aby byly v zemi aspoň třetinou své výšky. Výběr rostlin přizpůsobíme světové straně, ke které je svah obrácen. Na jižní a západní straně, kam hodně svítí slunce, se bude dařit suchomilným rostlinám, jako jsou netřesky, rozchodníky, opuncie, modřence a šafrány. Na severní straně ve stínu můžeme vytvořit kouzelou lesní skalku s mechy, kapradinami, jehličnany a vřesy. Neobyčejný půvab pak místu dodá zurčící potůček.

Musíme jen dát pozor, abychom nesázeli vedle sebe rostliny s odlišnými nároky na kyselost půdy. Do skalek, kam sázíme jehličnany a obecně rostliny potřebující kyselejší prostředí, nemůžeme ani navézt vápenité kameny.

Méně práce se svahem bude, pokud ho necháme zarůst kobercovými trvalkami či plazivými rostlinami. Vegetace se přirozeně sama rozroste a vytvoří velké zelené i barevné plochy, o které se nebudeme muset v budoucnu příliš starat. Z takových rostlin se nabízí barvínek, různé druhy skalníků, poléhavé jalovce atd.

Zahrádka ve svahu je natolik specifická, že se vyplatí zkonzultovat její založení s odborníkem. Když se projekt povede, bude svah nejen jedinečnou ozdobou zahrady, ale polouží i jako místo k odpočinku a relaxaci, které bude každý host obdivovat.