Ačokča - plody

Ačokča, papriková okurka - jak ji jíst a pěstovat?

Mladé plody ačokči mají za syrova hráškovou chuť, naložené ve sladkokyselém nálevu chutnají jako okurky a plněné masem a rýží jako papriky. Lze je použít do salátů, přidat do guláše nebo do zeleninových polévek.

  • Ačokča, neboli cyklantera (Cyclanthera pedata) náleží do čekedi tykvovitých rostlin. Je to jednoletá, popínavá bylina, jejíž stonek může měřit až 5 metrů, lodyha je tenká, hustě rozvětvená. Pochází z jižní a střední Ameriky.

    Listy velikosti 6 až 14 cm, laločnaté, s pěti až sedmi eliptickými lístečky, na okrajích vroubkované.
  • Květy jsou jednopohlavní, drobné, bílé, nažloutlé nebo nazelenalé, ve skupinách po deseti až dvaceti.

    Plody připomínají lusk. Jsou to vejčité bobule s ostrým hrotem dlouhé 10 až 20 cm. Hranatá, černá a drsná jadérka se nacházejí ve dvou řadách placenty. Vnitřek plodu je po dozrání dutý. Mají sladkokyselou chuť, podobnou chuti okurky a papriky.

Pěstování

ačokčaačokčaAutor: Archiv ireceptar.cz

Ačokča je rozšířena v Jižní a v Severní Americe od Bolívie až po Mexiko a vyhovuje jí tedy vlhké a teplé klima. Ve středoevropských klimatických podmínkách ačokču předpěstujeme ve fóliovníku nebo na okenním parapetu podobně jako okurky nebo papriky. Semenáčky umístíme například do kalíšků od jogurtů s drenážním otvorem ve dně.

  • Sazeničky vysazujeme mimo foliovníky či skleníky až když nehrozí přízemní mrazíky.
  • Vysazujeme je  na jižní stranu k plotům nebo k jiným oporám (drátěnka, síť apod.), po kterých se rostliny möhou pnout. 

Rostliny jsou náročné na živiny a zálivku. Bez dostatku vody a výživy nebudou dobře plodit.

Z jarních výsevů rostliny hojně plodí koncem srpna či v září. Pokud budou pod ochranou skleníku stále, lze je pěstovat i v průběhu léta, nicméně vegetační doba je poměrně dlouhá.

Ačokča v kuchyni

Plody, ze kterých nejprve odstraníme semena, jsou chutné čerstvé, můžem eje zavařovatm nakládat do kyselého nálevu.

Všestranné použití plodů

V Peru pěstují ačokču jako zeleninu a používají v různých úpravách. Plody zbavené semen lze například plnit masitou nádivkou podobně jako papriky. Mladé plody se nakládají do sladkokyselých nálevů podobně jako okurky. Kořeny využívali peruánští domorodci na čištění zubů.

Akční letáky