Párkový špíz

Potřebujeme

  • 6 lahůdkových párků
  • 15 dkg eidamu vcelku
  • 1 cibuli
  • asi 10 žampionů
  • 1 lžíci oleje
  • jeden a půl lžíce hořčice
  • 1–2 lžíce ostrého kečupu
  • 2 lžičky worcesterské omáčky
  • alobal

Jak na to

Párky nakrájíme na dílky a na obou koncích je křížem nařízneme. Sýr nakrájíme na kostky, cibuli na kolečka, žampiony rozpůlíme. Vše střídavě napichujeme na jehly.

Každý špíz potřeme omáčkou z oleje, hořčice, kečupu a worcesterské omáčky a zabalíme ho do čtverce alobalu. Grilujeme.

Bílá klobása s rajčatovou omáčkou

Potřebujeme

  • 50 dkg dlouhé bílé klobásy
  • 2 stroužky česneku
  • chilli
  • oregáno
  • 7 dkg malých třešňových rajčat
  • sůl a pepř

Jak na to

Klobásu stočíme do spirály: Podélně ji protkneme jehlou a grilujeme ji na roštu 5 minut z každé strany.

Na pánvi rozehřejeme olej, prolisujeme do něj česnek, přidáme oregáno a chilli a mírně osmahneme. Do směsi rozložíme jedno vedle druhého rajčátka, přikryjeme a dusíme 10–12 minut, až rajčata prasknou a pustí šťávu.

Rajčatovou omáčku podle chuti osolíme a opepříme, nalijeme ji na talíře a doprostřed položíme opečenou klobásu.

Špekáčkové špízy

Potřebujeme

  • 8 špekáčků
  • 150 g anglické slaniny
  • 2 zelené papriky
  • 2–4 cibule

Jak na to

Špekáčky nakrájíme na kolečka, zeleninu a špek na kousky a střídavě je napichujeme na grilovací jehlu. Pečeme na grilu, podáváme s hořčicí, kečupem, různými omáčkami a pečivem.

Vuřtový špíz

Na jehlu střídavě napichujeme kolečka vuřtů, cibule, plátky slaniny a čtverečky tvrdého sýra a chleba (sýr s chlebem vždy vedle sebe).

Špíz opaprikujeme, osolíme, posypeme saturejkou nebo dobromyslí a podáváme s hořčicí či tatarskou omáčkou.

Špíz mexiko

Potřebujeme

  • 3 nožičky různých klobás nebo kabanosu
  • 2 cibule
  • 4 tvrdší rajčata

Jak na to

Klobásy a cibuli nakrájíme na silná kolečka, rajčata na půlky a vše střídavě napichujeme na jehlu. Grilujeme 3–5 minut. Podáváme s chlebem a pivem.

Slaninové špízy se žampiony

Potřebujeme

  • 4 plátky slaniny bez kůže
  • 12 malých hlaviček žampionů
  • 12 rybízových rajčat
  • 6 malých rozpůlených tykví nebo na čtvrtky nakrájenou malou cuketu
  • 20 uvařených malých nových brambor
  • 2 na čtvrtky nakrájené limetky
  • 1–2 lžíce slunečnicového oleje
  • nastrouhanou kůru z půlky pomeranče

Jak na to

Do misky s olejem nasypeme pomerančovou kůru a necháme odstát. Plátky slaniny nakrájíme na třetiny a zabalíme do nich žampiony, ty pak střídavě s limetkami, rajčaty, tykví nebo cuketou a brambory rovnoměrně napícháme na špízy (2 na jednu porci).

Potřeme je olejem a grilujeme 7–10 minut, až je slanina křupavá. Krajíčky chleba nebo bagety z jedné strany opečeme, neopečenou stranu potřeme zbytkem ochuceného oleje a také ji opečeme. Urovnáme je na nahřáté talíře, přes každý položíme dva špízy a podáváme se salátem.

Slaninové chuťovky

Potřebujeme

  • plátky anglické slaniny v množství podle počtu strávníků
  • hořčici nebo kečup
  • hranolky
  • sýr
  • kousky párků
  • kousky ananasu
  • sterilované okurky
  • kousky banánů
  • sůl a pepř

Jak na to

Plátky slaniny potřeme hořčicí nebo kečupem, poklademe je v rozpisu uvedenými surovinami, mírně osolíme, opepříme, plátky zavineme, pevně spíchneme a grilujeme při vysoké teplotě. Během grilování dvakrát obrátíme.

Salámové jehly

Potřebujeme

  • 50 dkg točeného salámu
  • 2 cibule
  • 4 rohlíky
  • 2 stroužky česneku
  • mletá paprika

Jak na to

Kolečka salámu, cibule a rohlíků napichujeme střídavě na jehly. Potřeme česnekem, posypeme paprikou a grilujeme 10 minut.

Pečeme salám v popelu

Potřebujeme

  • 40 dkg kabanosu
  • 6 dkg slaniny
  • 4 cibule
  • 4 rajská jablíčka
  • 2 čerstvé papriky
  • 2 lžíce oleje
  • kečup
  • pepř a sůl

Jak na to

Salám a cibuli oloupeme a spolu s rajčaty nakrájíme na kolečka, očištěnou papriku na kousky. Střídavě je napichujeme na jehly, položíme na dvojitý alobal, potřeme olejem smíchaným s kečupem, solí a pepřem a pečlivě zabalíme. Dáme upéci do žhavého popela. Při rozbalování dáváme pozor, aby nám nevytekla šťáva.

Špekáčky na pivu

Potřebujeme

  • 5 špekáčků
  • 250 ml piva
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • cibuli
  • mleté koření

Jak na to

Do špekáčků uděláme několik zářezů, vložíme je do mísy a zalijeme marinádou z piva, česneku, koření a soli. Přikryté špekáčky marinujeme minimálně 2 hodiny.

Potom je vyjmeme, osušíme a naskládáme na rošt. Během grilování špekáčky pravidelně obracíme a jemně potíráme marinádou, aby se vytvořila křupavá kůrčička.

Něco málo o uzení

Také uzení patří do rodiny grilování, protože maso se při něm upravuje teplem.

Uzení za studena

Teplota kouře je nízká, do 40 °C. Tak se udí slanina, šunka, klobásky, ryby.

Uzení za tepla

Používá se k uzení kuřat a jiné drůbeže, jakož i špalků budoucího uzeného masa při teplotě 75 °C – 85 °C.

Vodní udírna

Šikovný nápad je založen na faktu, že pokud je v nádobě na dně udírny voda, teplota uzeného masa z fyzikálních důvodů nemůže překročit 100 °C. Toto pohodlí ovšem vystavuje začátečníky nebezpečí, že uzení přeženou a přirozenou chuť masa nahradí chutí kouře.

Udírna z vařiče

Stačí dřevěná bedna rozměrů asi 40x40cm a výšky zhruba 120 cm.

Přední strana je otevírací, zevnitř je bedna vyložená slabým plechem. Na dně je připevněné topné tělísko z elektrického vařiče a na něm leží stará litinová pánvička, do které přikládáme dobře namočené úlomky dřeva – důležité je, aby víc kouřily než hořely.

Teplotu v udírně udržuje termostat z elektrického ohřívače vody, umístěný ve stěně ve výši masa. Na horní straně bedny je několik zakrývatelných otvorů na odvod kouře a … zázrak vůně domácích uzenin je tady.

Autoři receptů a fotografií: Petra Hřebejková, Milena Novotná, Jiřina Blažejová, Marta Kocourková, Eliška Pospíšilová, Vladimír Drobčo–Člupko, Ivan Veselý; foto Lukáš Hausenblas, Shutterstock a archiv