Houby z našich lesů jsou poklad – hřiby, klouzky, bedly či křemenáče jsou nejen pochoutkou, ale mají i pozoruhodné léčivé účinky. Doma je však pěstovat nelze. Po skončení houbařské sezóny můžeme zkusit pěstovat druhy, které jsou k tomu jako stvořené. Nejen žampiony či hlívy, ale třeba shiitake, houževnatec jedlý (Lentinus edodes), který se těší stále větší oblibě.
Kostka se substrátem i podhoubím
Nejjednodušší je zakoupit pěstební bloček s podhoubím a postupovat dle přiloženého návodu. Při pokojové teplotě (nejlépe kolem 20-22 °C) stačí udržovat substrát vlhký a plodnice začnou během pár dní rašit. Za týden již můžeme sklízet. Uspokojivě porostou jen při vysoké vlhkosti vzduchu (nad 85%), proto celý bloček umístíme do pokojového skleníčku pro předpěstování sazenic a řízkování, do akvária nebo pod jiný kryt. Na rozdíl od žampionů vyžaduje houževnatec v době růstu plodnic světlo – ne že by uměl fotosyntetizovat, ale světlo je stimulem k růstu plodnic a zrání výtrusů.
Stejně jako u všech ostatních hub je skryté podhoubí schopno produkovat plodnice, nadzemní části, opakovaně. Proto by po první sklizni měly následovat, s několikatýdenním časovým odstupem, ještě alespoň dvě další.
Ve velkém se shii-také pěstuje v pytlích na substrátech složených obvykle z hoblin listnáčů, otrub, kukuřičné mouky a příměsi vápence. Substrát je třeba udržovat stále vlhký. Pokud bychom chtěli vyzkoušet naočkovat vlastní substrát, musíme nechat podhoubí prorůstat až tři měsíce, v temnu, při teplotě mezi 20-25 °C. Teprve potom se začnou objevovat plodnice.
Shii-take na špalku
Shii-také je dřevokazná houba, která původně rostla na starých stromech a pařezech. Podobně ji můžeme i pěstova. Špalky navrtáme a naočkujeme podhoubím, které zakoupíme buď ve formě prášku, který smícháme s vodou, nebo již přichystané v dřevěných kolících, které do dřeva zatlučeme. Houba ochotně roste na dřevě všech druhů listnáčů, dřevo ovšem musí být nejvýše pár měsíců staré. Špalky by měly být neodkorněné, alespoň 15 cm silné a půl metru až metr dlouhé. Po naočkování je postavíme na stinné místo zahrady a dbáme na to, aby nevyschly. Spodní část zapustíme do země, nebo postavíme do nádoby s vodou. V zimě můžeme podhoubí nechat zakořeňovat ve sklepě nebo jiné vhodné místnosti - čím v ní bude tepleji, tím lépe. Špalky v první fázi překryjeme igelitovým pytlem pro udržení vyšší vlhkosti, ponecháme však otvory pro dýchání. Trvá několik měsíců, než podhoubí osídlí dřevo, ovšem sklizeň je poté bohatá. Na špalcích lze houbu pěstovat i ve velkém, jak ukazuje originální japonská "plantáž".
Houbová medicína
Shiitaké můžeme v kuchyni používat stejně, jako třeba hříbky. Využíváme však jen měkké plodnice, které dorůstají do průměru 5-20 cm. Tuhé třeně (stejně jako plodnice) lze usušit a namlít. Pro léčebné účely, jako prevence civilizačních nemocí a pro podporu imunity, lze užívat lžičku sušených a namletých hub jednou až dvakrát denně. Shii-také je vskutku bohatá na blahodárně působící látky a to nejen vitamíny, minerály a aminokyseliny. Například alkaloid eritadenin snižuje hladinu LDL cholesterolu, polysacharid lentinan stimuluje imunitu, může pomáhat při alergie a patrně má i účinky protinádorové.