Zdroje: zpravy.aktualne.cz, denik.cz, srovnanicen.cz

Nejen v Česku dochází k výraznému zdražování potravin, elektroniky, energií i dalších komodit. To se pochopitelně výrazně promítne při pořizování vánočních dárků, ale také při pečení cukroví. Některé suroviny potřebné pro výrobu těchto svátečních sladkostí oproti loňsku zdražily bezmála až o polovinu.

Dražší máslo, mléko i cukr

Jedněmi ze základních surovin na přípravu cukroví jsou pochopitelně mouka, máslo, mléko a cukr. Mouka oproti loňskému roku zdražila až o čtvrtinu a jak se zdá, zdražování ještě nemusí být úplný konec. Za mléko si v letošním roce lidé připlatí o více než sedm procent a jeho průměrná cena dosáhla skoro 20 korun za litr. To se pochopitelně netýká jen samotného mléka, ale i dalších mléčných produktů včetně másla. To pak zdražilo skoro o desetinu a v září se jeho cena pohybovala v průměru na 142,27 koruny za kilogram.

Více lidé zaplatí také za cukr, a to o více než 11 procent. Za zdražením cukru ovšem nestojí jen samotná kovidová krize, ale také obavy z mrazů, které panovaly v Brazílii a v důsledku kterých mohlo dojít k poškození úrody. Vyšší cena se pochopitelně odrazí i při nákupu čokolád a dalších sladkostí.

Ořechy jako nejdražší suroviny na přípravu cukroví

Nejrůznější recepty na přípravu cukroví vyžadují také ořechy, nejčastěji ty vlašské anebo lískové. Ceny ořechů se obecně pohybují poměrně vysoko, a tak ani není velkým překvapením, že jeden kilogram vyloupaných vlašských ořechů vyjde i na bezmála tři sta korun a takřka stejně na tom je i kilogram neloupaných lískových oříšků. Stejné množství vyloupaných jader je pak leckdy dražší než 320 korun.

Přestože jsou ceny oproti loňsku o poznání vyšší, neznamenají nutně katastrofu. Cukroví s menším cenovým rozdílem s přehledem zvládnete připravit i letos. Není přitom nutné nahrazovat například máslo levnějšími alternativami, ale rozhodně se vyplatí zvážit množství cukroví, které se chystáte připravovat. Někteří se totiž každoročně pouští do pečení mnoha druhů, které ve finále nestačí ani zkonzumovat, a po Vánocích cukroví končí nezřídka v odpadcích. Nejenže tím tací přijdou o mnoho energie a úsilí, ale také o spoustu peněz.