Kokosová buchta s rumovým máslem

Klasika, která nezklame. Vláčná litá buchta na plech, která nikoho rozhodně neudusí a bude vám mizet pod rukama.

  • 500 g polohrubé mouky
  • 4 lžíce kakaa holandského typu
  • 2 sáčky kypřicího prášku do pečiva
  • 500 g krupicového cukru
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 2 vejce velikosti M
  • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy nebo plechu
  • 150 g strouhaného kokosu

Na rumové máslo:

  • 250 g změklého másla
  • 250 g moučkového cukru
  • 4 lžičky kakaa holandského typu
  • 4 lžíce rumu
  • 4 lžíce plnotučného mléka (nemusí být)

Minimálně hodinu předem si vyndáme z chladničky máslo a necháme ho změknout. Mouku promícháme s kakaem tak, aby ve směsi nebyly žádné kakaové hrudky. Přidáme oba sáčky prášku do pečiva a cukr. Nakonec vmícháme mléko a vejce a vzniklé těsto nalijeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný hlubší plech. Pečeme asi 20 minut v troubě předehřáté na 210–220 °C.

Zatímco se buchta peče, uděláme rumové máslo. Změklé máslo utřeme s cukrem smíchaným s kakaem, pak přidáme rum a případně i mléko. Buchtu po vytažení z trouby ihned lehce potrháme vidličkou a potřeme rumovým máslem. Na závěr posypeme strouhaným kokosem.

Domácí krtkův dort

Trochu slavnostnější varianta, pokud „buchta na plech“ nestačí. Její povrch připomíná zeminu typickou pro vrcholky nevítaných zahradních návštěvníků.

  • 2 balení čokoládového pudinku
  • 80 g moučkového cukru
  • ½ sáčku kypřicího prášku do pečiva
  • 2 vejce velikosti M
  • 100 ml oleje, plus na vymazání dortové formy
  • 6 zralejších banánů

Na krém:

  • 1 želatinový ztužovač šlehačky zastudena
  • 1 smetana ke šlehání
  • 20 g moučkového cukru
  • 1 zakysaná smetana
  • 2 lžíce tučného tvarohu
  • 60 g 70% čokolády nahrubo nasekané

Nejprve si smícháme v míse sypké suroviny na korpus. Promícháme práškový čokoládový pudink s moučkovým cukrem a pečicím práškem. Do směsi zašleháme vejce, olej a vymícháme těsto. Kulatou dortovou formu o průměru 26 cm vymažeme olejem a těsto do ní vlijeme. Pečeme 35 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Mezitím si připravíme krém. V troše vody rozpustíme ztužovač, směs vlijeme do šlehačky a šleháme šlehačem s balonovou metlou 2 minuty, dokud směs nezačne tuhnout. Přidáme cukr a došleháme dotuha. Ručně pak vmícháme zakysanou smetanu, tvaroh a nahrubo nasekanou čokoládu. Krém dáme na chvíli vychladit.

Upečený korpus vydlabeme ostřejší lžící tak, aby na okrajích a na dně ve formě zůstala centimetrová vrstva těsta. Na dno poklademe oloupané celé banány, na ně navrstvíme krém a posypeme rozdrobeným vydlabaným těstem. Uložíme minimálně na hodinu do chladničky, aby dort ztuhnul.