Kokosová buchta s rumovým máslem
Klasika, která nezklame. Vláčná litá buchta na plech, která nikoho rozhodně neudusí a bude vám mizet pod rukama.
- 500 g polohrubé mouky
- 4 lžíce kakaa holandského typu
- 2 sáčky kypřicího prášku do pečiva
- 500 g krupicového cukru
- 500 ml plnotučného mléka
- 2 vejce velikosti M
- máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy nebo plechu
- 150 g strouhaného kokosu
Na rumové máslo:
- 250 g změklého másla
- 250 g moučkového cukru
- 4 lžičky kakaa holandského typu
- 4 lžíce rumu
- 4 lžíce plnotučného mléka (nemusí být)
Minimálně hodinu předem si vyndáme z chladničky máslo a necháme ho změknout. Mouku promícháme s kakaem tak, aby ve směsi nebyly žádné kakaové hrudky. Přidáme oba sáčky prášku do pečiva a cukr. Nakonec vmícháme mléko a vejce a vzniklé těsto nalijeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný hlubší plech. Pečeme asi 20 minut v troubě předehřáté na 210–220 °C.
Zatímco se buchta peče, uděláme rumové máslo. Změklé máslo utřeme s cukrem smíchaným s kakaem, pak přidáme rum a případně i mléko. Buchtu po vytažení z trouby ihned lehce potrháme vidličkou a potřeme rumovým máslem. Na závěr posypeme strouhaným kokosem.
Domácí krtkův dort
Trochu slavnostnější varianta, pokud „buchta na plech“ nestačí. Její povrch připomíná zeminu typickou pro vrcholky nevítaných zahradních návštěvníků.
- 2 balení čokoládového pudinku
- 80 g moučkového cukru
- ½ sáčku kypřicího prášku do pečiva
- 2 vejce velikosti M
- 100 ml oleje, plus na vymazání dortové formy
- 6 zralejších banánů
Na krém:
- 1 želatinový ztužovač šlehačky zastudena
- 1 smetana ke šlehání
- 20 g moučkového cukru
- 1 zakysaná smetana
- 2 lžíce tučného tvarohu
- 60 g 70% čokolády nahrubo nasekané
Nejprve si smícháme v míse sypké suroviny na korpus. Promícháme práškový čokoládový pudink s moučkovým cukrem a pečicím práškem. Do směsi zašleháme vejce, olej a vymícháme těsto. Kulatou dortovou formu o průměru 26 cm vymažeme olejem a těsto do ní vlijeme. Pečeme 35 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
Mezitím si připravíme krém. V troše vody rozpustíme ztužovač, směs vlijeme do šlehačky a šleháme šlehačem s balonovou metlou 2 minuty, dokud směs nezačne tuhnout. Přidáme cukr a došleháme dotuha. Ručně pak vmícháme zakysanou smetanu, tvaroh a nahrubo nasekanou čokoládu. Krém dáme na chvíli vychladit.
Upečený korpus vydlabeme ostřejší lžící tak, aby na okrajích a na dně ve formě zůstala centimetrová vrstva těsta. Na dno poklademe oloupané celé banány, na ně navrstvíme krém a posypeme rozdrobeným vydlabaným těstem. Uložíme minimálně na hodinu do chladničky, aby dort ztuhnul.