Kokosové mléko v receptech: kari omáčka, kaše i buchty
17. 7. 2018

Kokosové mléko v receptech: kari omáčka, kaše i buchty

Chcete nahradit tradiční kravské mléko a sójová vám nechutnají? Skvělou alternativou je mléko kokosové, které je běžně k dostání. Kromě toho, že je výborné pro vaše zdraví jen tak po skleničce, můžete s ním vařit i péct.

Kokosové mléko

Domácí příprava kokosového mléka.Tekutina, která se často nazývá kokosové mléko, se získává z dužiny plodu kokosu a je vynikajícím zdrojem minerálních látek a vitaminů C, B, E nebo K. Nadto se může pochlubit i podílem omega 6 mastných kyselin a nezanedbatelným množstvím vlákniny. Při pravidelném pití kokosového mléka odlehčíte svému trávicímu systému. Mléko z kokosu má také pozitivní vliv na snížení krevního tlaku, podporu krvetvorby a celkové posílení imunity.

Pokud nemáte k dispozici čerstvé kokosové ořechy, můžete využít kokosové mléko, označované někdy také jako kokosový nápoj. V prodeji je sterilizované kokosové mléko balené v konzervách (obvykle 400 ml, popř. menší), nebo v krabicích tetrapack, (objem 1 litr, popř. 200 ml). Sehnat můžete také sušené kokosové mléko.

Kokosové kari

Na cca 4 porce:

  • Kari můžete mít zeleninové, ale i s masem.400 ml kokosového mléka (1 plechovka)
  • ½ pórku
  • 1 menší mrkev
  • 1 menší cuketa
  • 1 menší červená paprika
  • 1 lžíce čerstvého krájeného zázvoru
  • ½ čerstvé chilli papričky
  • 2 polévkové lžíce kari koření
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • hrst nesolených arašídů
  • extra panenský olivový olej
  • mořská sůl

Z pórku si odkrojíme tmavou zelenou část a necháme si světlou, kterou důkladně omyjeme a osušíme a pak nakrájíme na jemná půlkolečka. Mrkev nakrájíme na zhruba stejné tvary. Papriku zbavíme jader a nakrájíme na tenčí plátky, stejně tak cuketu. V hluboké pánvi si rozhřejeme olej a nejprve na něm restujeme pórek pár minut, pak přidáváme postupně mrkev, papriku, zázvor, najemno nasekané chilli, vždy až ve chvíli, kdy se nám daná zelenina orestujeme, nechceme, aby se dusila. Na závěr přidáme cuketu, orestujeme, přisypeme kari koření a mletý koriandr. Po promíchání zalijeme kokosovým mlékem, přivedeme k varu, snížíme výkon a necháme ještě aspoň 5 minut povařit. Na závěr přidáme nahrubo nasekané arašídy a dle chuti osolíme. Podáváme s rýží. 

Kaše z ovesných vloček s banánem

Na cca 4 porce:

  • Kaše z kokosového mléka má jemnější chuť.100 g mletých ovesných vloček
  • 100 g celých ovesných vloček
  • 1 lžíce mletého kokosu
  • 400 ml kokosového mléka (1 plechovka)
  • 100 ml vody
  • 2 lžíce mandlí
  • 4 lžíce agávového sirupu, medu či jiného sladidla
  • 1 velký banán
  • 3 lžíce borůvek

Hlubší pánev necháme chvíli rozehřát a nasucho na ní opražíme celé ovesné vločky jen, aby se rozvoněly, nechceme, aby zhnědly. Hned je zalijeme kokosovým mlékem, vodou, přivedeme k varu, stáhneme výkon a necháme 10 minut povařit. Dosladíme sirupem, přisypeme mletý kokos a podáváme ozdobené na plátky nakrájeným banáne, borůvkami a nahrubo nasekanými mandlemi.

Kokosová buchta s kakaem

  • Kokosová buchta je vláčná a rychlá.1,5 hrnku špaldové mouky
  • 1 hrnek hladké mouky
  • ¾ hrnku strouhaného sušeného kokosu
  • 2 vejce
  • 1,5 hrnku plnotučného mléka
  • 4 lžičky holandského kakaa
  • 1 lžička perníkového koření
  • 4 polévkové lžíce tekutého kokosového oleje
  • 8 polévkových lžic medu nebo agávového sirupu
  • 1 kypřicí prášek

V míse si smícháme sypké suroviny, které zalijeme mlékem, přilijeme i med nebo sirup, kokosový olej a vejce. Důkladně promícháme a vlijeme a uhladíme ve formě vy mazané máslem a vysypané kokosem. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 30 minut.

Autor Adéla Rusňáková.

Související články

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: dvaplusjedna = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS