Rychlé moučníky k čaji i kávě
12. 8. 2018

Rychlé moučníky k čaji i kávě

Když nemáte čas ani chuť péct koláč, ani vymazávat bábovkovou formu, mějte po ruce obdélníkovou formu na bochník chleba. Pak už stačí jen pár ingrediencí a za hodinu máte „něco“ ke kávě nebo ráno na snídani. A pokud sáhnete po silikonové formě, vyhnete se i zdlouhavému vymazávání.

Cuketovo-pomerančový

Díky cuketě bude chléb krásně vláčný.

Na cca 10 porcí:

  • 350 g cukety
  • 200 g jemného třtinového cukru
  • 125 ml slunečnicového oleje
  • 3 vejce velikosti L
  • kůra z 1 pomeranče
  • 1 polévková lžíce vanilkového extraktu
  • 100 g zlatých rozinek
  • 300 g hladké mouky
  • 1 polévková lžíce kypřicího prášku

Na polevu:

  • 200 g krémového neochuceného sýra typu Philadelphia
  • 100 g moučkového cukru
  • kůra 1 pomeranče

Cukety si omyjeme, odřízneme konce a nastrouháme najemno. V míse vymačkáme z cukety přebytečnou vodu. Cukety smícháme s třtinovým cukrem, slunečnicovým olejem, vejci a vanilkovým extraktem. Přidáme kůru z pečlivě omytého pomeranče a zlaté rozinky, promícháme. Do mísy prosejeme mouku s kypřicím práškem, krátce promícháme (směs nemícháme dlouho, aby se nesrazila). Vlijeme do předem máslem vytřené a moukou vysypané formy, ideálně se dnem vyloženým pečicím papírem. Pečeme 50 minut v předem vyhřáté horkovzdušné troubě na 180 °C, dopečení zkontrolujeme pomocí špejle, těsto se na ni nesmí lepit. Vyndáme z trouby, necháme chvíli zchladnout, vyklopíme na mřížku a dnem dolů necháme zcela vychladnout. Mezitím si vyšleháme krémový sýr s prosátým moučkovým cukrem, dáme odpočinout do chladničky a na závěr polevou polijeme chlebíček a postrouháme pomerančovou kůrou.

Banánový s pekanovými ořechy

Banán chléb krásně osladí.

Na cca 10 porcí:

  • 175 g změklého másla + na vymazání
  • 175 g třtinového jemného cukru
  • 3 vejce velikosti M
  • 140 g hladké mouky
  • 85 g mletých mandlí
  • ½ polévkové lžíce kypřicího prášku
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 2 malé hodně zralé banány
  • 50 g pekanových ořechů
  • špetka soli

Na polevu:

  • 100 g cukru moučka
  • 85 g změklého másla
  • 1 polévková lžíce vanilkového extraktu

Změklé máslo vyšleháme s jemným třtinovým cukrem do nadýchané světlé pěny. Banány si trochu rozmačkáme vidličkou a zašleháme spolu s vejci do mísy. Zvlášť si prosejeme hladkou mouku s kypřicím práškem, špetkou soli a přidáme do těsta, zasypeme mletými mandlemi a dolijeme mlékem. Vmícháme nahrubo nasekané pekanové ořechy (pár si necháme vcelku na ozdobení) a vlijeme do předem máslem vytřené a moukou vysypané formy, ideálně se dnem vyloženým pečicím papírem. Pečeme 45 až 50 minut v předem vyhřáté horkovzdušné troubě na 160 °C, dopečení zkontrolujeme pomocí špejle, těsto se na ni nesmí lepit. Po vyjmutí necháme vychladnout ve formě a vyklopíme. Na polevu vyšleháme změklé máslo s moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem, polijeme jí chlebíček a posypeme pekanovými ořechy.

 

Čokoládový

Čokoládový chléb můžete mít i bez polevy.

Na cca 10 porcí:

  • 175 g změklého másla + na vymazání
  • 175 g jemného třtinového cukru
  • 3 vejce velikosti M
  • 140 g hladké mouky
  • 85 g mletých mandlí
  • ½ lžíce kypřicího prášku
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 4 polévkové lžíce pravého holandského kakaa
  • špetka soli
  • 50 g čokolády 70% + 50 g na polevu

Změklé máslo s třtinovým cukrem vyšleháme do světlé pěny, vmícháme po jednom vejce. Zvlášť si prosejeme mouku, kypřicí prášek, sůl, kakao a vsypeme k máslové směsi. Přimícháme i najemno mleté mandle a přilejeme plnotučné mléko. Čokoládu nasekáme nahrubo a vmícháme do těsta. Těsto vlijeme do předem máslem vytřené a moukou vysypané formy, ideálně se dnem vyloženým pečicím papírem. Pečeme 40 až 45 minut v předem vyhřáté horkovzdušné troubě na 160 °C, dopečení zkontrolujeme pomocí špejle, těsto se na ni nesmí lepit. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout ve formě. Mezitím si v nerezové míse nad hrncem s vroucí vodou rozpustíme zbylou čokoládu. Vyklopíme a můžeme rozpuštěnou čokoládou polévat.

Podmáslový s citronem

Citronový chléb vás příjemně osvěží.

Na cca 10 porcí:

  • 125 g změklého másla + na vymazání
  • 200 g hladké mouky
  • ¼ lžíce jedlé sody
  • ¼ lžíce kypřicího prášku
  • 200 g jemného třtinového cukru
  • kůra ze 4 citronů
  • 2 vejce velikosti L
  • 100 ml podmáslí pokojové teploty
  • špetka soli
  • Na sirup:
  • 50 g krupicového cukru
  • šťáva ze 2 velkých citronů

Na polevu:

  • 150 g moučkového cukru, prosátého
  • 2–3 citronové šťávy

Mouku prosejeme do mísy s kypřicím práškem, jedlou sodou a špetkou soli. Vedle si vyšleháme do světlé pěny změklé máslo s třtinovým cukrem, hned přidáme čerstvě nastrouhanou kůru z pečlivě omytých citronů (dáváme pozor na bílou část pod kůrou, je hořká). Postupně po jednom vmícháme vejce. Přilijeme podmáslí a citronovou šťávu. Na závěr přisypeme suché suroviny, které jsme si promíchali. Těsto vlijeme do předem máslem vytřené a moukou vysypané formy, ideálně se dnem vyloženým pečicím papírem. Pečeme 40 až 45 minut v předem vyhřáté horkovzdušné troubě na 180 °C, dopečení zkontrolujeme pomocí špejle, těsto se na ni nesmí lepit. Vyndáme z trouby, necháme 10 minut zchladnout, opatrně vyklopíme, otočíme dnem dolů a necháme na mřížce podložené plechem. Na sirup si v malém rendlíku smícháme cukr s citronovou šťávou a na střední výkon necháme cukr zcela rozpustit. Ještě teplý chlebíček propícháme špejlí a pomalu přelijeme citronovým sirupem, necháme zcela vychladnout. V misce smícháme prosátý moučkový cukr s citronovou šťávou, tu přidáváme po troškách, aby nám poleva příliš netekla, pak jí přelijeme chlebíček a necháme aspoň 15 minut mírně ztuhnout.

Autor Adéla Rusňáková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: devětplusjedna = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS