Slovácké lokše s mákem a povidly, meruňkové taštičky
19. 9. 2015

Slovácké lokše s mákem a povidly, meruňkové taštičky

Za trochu práce s bramborami nás čeká sladká odměna, která voní venkovskou kuchyní. Bramborovým plackám s povidly a mákem se na Slovácku říká také laty, přesňáky, magaše, olipy, patenty...

Lokše s mákem a povidly

Potřebujeme 

  • 600 g brambor
  • 1 vejce
  • špetku soli
  • 200 g hladké mouky (+ na pomoučení válu)
  • 2 lžíce sádla (nejlépe husího)
  • 150 g švestkových povidel
  • 80 g mletého máku
  • 3 lžíce moučkového cukru

Lokše s mákem a povidly

Jak na to 

Brambory uvaříme ve slupce, oloupáme, necháme je vychladnout a jemně nastrouháme. Promícháme se solí a moukou a vypracujeme hladké těsto, ze kterého na pomoučeném válu vytvarujeme váleček a nakrájíme jej na plátky.

Z plátků tvarujeme kuličky, rozválíme je na tenké placky, které pak opečeme z obou stran nasucho na rozpálené pánvi. Jakmile se na placce tvoří puchýřky, je hotová.

Opečené lokše pak potřeme rozpuštěným sádlem, poté povidly a nakonec je posypeme mákem smíchaným s moučkovým cukrem.

Naplněné lokše stočíme jako palačinky a podáváme.

Luboš Dupač, Nesvačily

Meruňkové taštičky

Potřebujeme 

  • 1 balíček listového těsta
  • bílek z 1 vejce
  • meruňkovou marmeládu
  • kompotované meruňky
  • moučkový cukr

Meruňkové taštičky

Jak na to 

Listové těsto rozválímee, vykrájíme z něj větší kolečka a jejich okraje potřeme bílkem.

Do středu koleček dáme meruňkovou marmeládu, 1—2 kompotované meruňky, kolečka přehneme, okraje pevně přimáčkneme.

Taštičky rozložíme na plech, upečeme ve vyhřáté troubě a pocukrujeme.

Karel Vránek, Brno

Pro Receptář.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: devětplusdva = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS