Tři snadné recepty na litý perník: přidejte jablka či povidla
14. 10. 2018

Tři snadné recepty na litý perník: přidejte jablka či povidla

Když k vám míří neohlášená návštěva, chcete narychlo připravit moučník ke kávě nebo pokud nechcete naopak přijít na větší sešlost s prázdnou, je tu právě pro vás záchrana v podobě litého perníku. Nezabere vám ani hodinu, suroviny můžete mít stále doma – a nadto vám opravdu bude chutnat. Aby byl nadýchaný, nezapomeňte na dobrá vajíčka a přidávejte jedině kvalitní holandské kakao.

Rychlý litý perník

Na jeden plech cca 20 x 30 cm:

  • Nejjednodušší a nejlepší moučník, když nestíháte.2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek cukru krystal
  • 1 hrnek mléka
  • ½ hrnku rostlinného oleje
  • 2 vejce velikosti M
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžíce perníkového koření
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 1 lžíce medu
  • tuk a hrubá mouka na vysypání nebo pečicí papír

Nejdříve si smícháme sypké suroviny, do mísy dáme mouku, kypřicí prášek, sodu, koření a kakao. Mléko vyšleháme zvlášť s vejci, olejem, medem a cukrem, dokud se nerozpustí. Sladkou směs vlijeme do mísy s moukou a vymícháme hladké těsto. To nalijeme na plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný a vysypaný hrubou moukou. Pečeme zhruba 25 minut v troubě předehřáté na 170 °C.

Jablečný perník

Na jeden plech cca 20 x 30 cm:

  • Výborný je se šlehačkou.300 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru krystal
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 3 polévkové lžíce holandského kakaa
  • 2 vejce velikosti M
  • 3 větší sladká jablka
  • 1 lžíčka jedlé sody
  • 1 lžička perníkového koření
  • tuk a hrubá mouka na vysypání nebo pečicí papír

Ve velké míse si smícháme sypké suroviny, mouku s cukrem, kakaem, perníkovým kořením a sodou. V jiné misce promícháme vejce s mlékem, vejci a olejem. Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Tekuté ingredience přilijeme k suchým a přidáme i jablka. Menší plech, aby perník nebyl moc tenký, vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou, nebo použijeme pečicí papír. Těsto vylijeme na plech, uhladíme stěrkou a pečeme 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Perník s povidly a citronovou polevou

Na jeden plech cca 20 x 30 cm:

  • Z perníku můžete vynechat citronovou polevu a lehce ho pocukrovat.1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krystal
  • ½ hrnku rostlinného oleje
  • 1 ¼ hrnku plnotučného mléka
  • 2 vejce velikosti M
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 2 lžíce perníkového koření
  • 1 lžička skořice
  • 1 polévková lžíce holandského kakaa
  • 4 polévkové lžíce švestkových povidel
  • tuk a hrubá mouka na vysypání nebo pečicí papír

Na citronovou polevu:

  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce horké vody

Zvlášť si smícháme mouky, kypřicí prášek, perníkové koření, skořici a kakao. Vejce si vyšleháme v míse s mlékem, rozpustíme v míse i cukr a zamícháme olej. Tekutou směs vlijeme k mouce, přidáme povidla a promícháme dohladka. Pečeme cca 25 minut v troubě předehřáté na 175 °C. Mezitím si vyšleháme metličkou moučkový cukr s vodou a citronovou šťávou. Po upečení perník necháme 10 minut zchladnout, polijeme polevou a necháme zatuhnout.

Autor Adéla Rusňáková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: šestmínusdva = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2019. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2019 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS