Valentýnský dezert? Red Velvet bez barviv
10. 2. 2019

Valentýnský dezert? Red Velvet bez barviv

Americká klasika je jako stvořená stát se sladkou tečkou po úžasné valentýnské večeři. A už dávno není pravda, že jde o přeslazený umělý dort. V našem případě s cukrem zacházíme střídmě a barvu získáme ze zdravé červené řepy. Bonusem je, že budete potřebovat v podstatě jen pár ingrediencí a jeho přípravou nestrávíte celý den – tedy ideálně s pomocí následujícího receptu.

Ten nejautentičtější Red Velvet Cake, jinak dort z červeného sametu, byste si mohli objednat v newyorském hotelu Waldorf Astoria, kde jeho přípravou prosluli. Jeho červený vláčný korpus doplňuje krém, pro nějž se tradičně používá cream cheese, tedy krémový sýr typu Philadelphia. Zvláštností Red Velvetu není jen sýr a barva, ale hlavně přísady, jaké nesmí v těstě na korpus chybět a díky nimž získá nezaměnitelnou chuť – a tou jsou vinný ocet se sodou a podmáslím. Výsledkem chemické reakce těchto kyselých surovin s kakaem je lehké červené zbarvení, které se zpravidla podporuje umělým potravinářským barvivem – tomu se ale bez problému můžete vyhnout pomocí červené řepy. Ta ve výsledném dortu není téměř znát, nadto mu dodává vláčnost a vlhkost.

Red Velvet se v Americe dělá mnohem sladší.

Red Velvet

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g cukru krystal
  • 1 lžíce kypřicího prášku
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce kakaa holandského typu
  • 120 g másla pokojové teploty
  • 150 ml podmáslí
  • 4 vejce velikosti M
  • 2 lžičky bílého vinného octa
  • 1 lžička jedlé sody bikarbony
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 4 malé čerstvé řepy

Na krém:

  • 250 g krémového sýru typu Philadelphia nebo lučina
  • 110 g mascarpone
  • 120 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu

 

Nejprve si zabalíme do alobalu omyté řepy a dáme na zhruba 1 hodinu péct do trouby předehřáté na 200 °C. Mezitím si smícháme sypké suroviny. Do prosáté mouky prosejeme kakao, přidáme sůl a kypřicí prášek, vše promícháme metličkou. Řepy pak vyndáme, oloupeme, nakrájíme a rozmixujeme na hladké pyré, to můžeme ještě přepasírovat, aby bylo hladké. Dáme vychladnout.

Změklé máslo šleháme chvíli samotné, než zesvětlá, pak přisypeme cukr a šleháme, dokud se nespojí. Po jednom zašleháme i vejce. Řepové pyré smícháme zvlášť s podmáslím a postupně přidáváme na přeskáčku se sypkou směsí k vyšlehanému máslu s vejci. Mícháme na nižší výkon, dokud se nespojí všechny ingredience v těsto.

Do misky s vyšším okrajem dáme jedlou sodu, kterou zalijeme octem – lehce vypění a směs ihned vlijeme k těstu a bleskově zamícháme. Těsto co nejdřív vlijeme do připravené pečicím papírem vyložené formy (průměr cca 20–25 cm) a pečeme 15–20 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Korpus by měl být pořád vláčný a ne vyschlý, takže radši kratší dobu, nesmí se však lepit na špejli. Po upečení necháme 10 minut vychladnout, vyklopíme, sundáme pečicí papír, dáme stranou vychladnout (teď v zimě ideálně za okno).

Valentýnský dezert jako stvořený!

Mezitím si připravíme krém. Do mísy dáme krémový sýr, který lehce prošleháme, přidáme mascarpone, vanilkový extrakt, znovu krátce promícháme a naposled po částech zašleháme moučkový cukr, než se vytvoří krémovitá konzistence.

Vršek vychlazeného korpusu seřízneme plochým nožem, ale nevyhazujeme jej, nadrobeným pak na závěr dort ozdobíme. Korpus dle chuti seřízneme na dva nebo tři kusy a postupně promažeme připraveným krémem tak, aby na poslední části korpusu nahoře a na strany zbyl krém, stačí trocha, vrstvy mohou být přiznané. Vršek dortu posypeme rozdrobeným korpusem, který jsme si schovali. Dáme do chladu uležet a podáváme ideálně až druhý den.

Autor Adéla Rusňáková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: osmmínusčtyři = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2019. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2019 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS