Pečené kuře s nádivkou je symbolem dobrého nedělního oběda. Zvlášť teď na jaře, kdy se nádivka dá ozvláštnit nejrůznějšími bylinkami, od klasických kopřiv a medvědího česneku, které nechybí skoro na žádném velikonočním stole, až po trochu méně známý popenec či kerblík.

Aby se nadívané kuře dalo snadno porcovat, je vhodné ho před plněním nádivkou zbavit skeletu. Na následujících fotografiích je postup vykostění kuřete názorně zachycený.

Kuře otočíme krkem k sobě prsíčky nahoru. Hmatem najdeme v krajní části prsíček krkavčí kost na obou stranách a vytrhneme ji.

Začneme prsty oddělovat maso od hrudní kosti. Nepoužíváme nůž, abychom neprořízli kůži. Jakmile jsou prsíčka celá oddělená od žeber, vezmeme nůž a kruhovitě nařízneme úpony svalů kolem kloubu křidýlka. Kloub oddělíme.

Otočíme kuře hřbetem nahoru a prsty oddělujeme maso a kůži od zadní části žeber.
Když se dostaneme k pánevní kosti, opět podobně jako u křidýlek nařízneme šlachy a upínající se svaly v kruhu kolem kloubu stehýnka a kloub oddělíme.
Prsty oddělíme zbytek masa od skeletu až k biskupu. Kůži kolem biskupu odřízneme, biskup zůstane na skeletu. Skelet celý vyjmeme a použijeme na vývar.

Kuře zašijeme kuchyňskou nití nebo zajistíme kuchyňskou jehlou či párátkem na krku. Naplníme nádivkou podle chuti a obdobně uzavřeme na druhé straně. Nádivka během pečení nabude, proto kuře nepřeplňujeme a případně zbylou nádivku upečeme zvlášť.

(Na fotografii je nádivka ze 4 plátků toastového chleba, 1 vajíčka, lžičky rozpuštěného másla, ochucená solí, pepřem, muškátovým oříškem a směsí jarních bylinek).
Vložíme do pekáče, osolíme, potřeme rozpuštěným máslem a pečeme při 180 ⁰C do zlatova.

Po upečení necháme 15 minut odležet a potom porcujeme.